En motbild av Malawi

Det är märkligt hur starkt vi präglas av mediernas bild av omvärlden.

Om tidningarna skriver om krig och elände i Afrika, ser vi just sådana saker framför oss när vi tänker på den kontinenten. Och det är sådana bilder som kommer för oss när vi pratar med kollegorna på jobbet eller familjen hemma vid köksbordet.

Lite förenklat kanske. Så enkelspåriga är varken medierna eller vi människor. Men håll med om att det ligger något i att medierna har just den makten över våra tankar. Man brukar säga att medierna sätter dagordningen. Och om det gäller i svensk politik gäller det i än högre grad bilden av andra kontinenter.

Därför är det så upplyftande att se motbilderna.

Ta Malawi som exempel. Det är ett av världens fattigaste länder. En miljon av landets 13 miljoner invånare har HIV. Medellivslängden är lite över 40 år. Det vet vi. Dessutom vet vi att Madonna har adopterat en liten pojke därifrån och att två män nyligen dömdes till 14 års fängelse för att de är homosexuella.

Därutöver? Inte så mycket.

För några veckor sedan var jag själv i Malawi, och det vore fel att påstå att man inte ser misären. Fattigdomen är extremt närvarande. De flesta bor i små tegelhyddor med halmtak. Rinnande vatten och elektricitet är en dröm. Många har bara råd att äta ett mål mat om dagen.

Samtidigt mötte jag så mycket energi. Så mycket hopp.

I en liten by i södra Malawi träffade jag Aubrey. Han äger en bit mark där han odlar sockerrör. Tillsammans med 281 andra bönder är han medlem i Kasinthula, ett kooperativ som producerar Fair Trade-märkt socker, som bland annat exporteras till Sverige. Rättvisemärkningen har gett dem tillträde till världsmarknaden och de har fått ökade inkomster som de har investerat i nya brunnar med färskvatten, elektricitet och nya plåttak till bostadshusen. Aubrey själv läser på college i staden Blantyre på kvällarna.

– Jag vill lära mig mer om ekonomin kring jordbruket, förklarade han. Jag vill vara med och utveckla sockerbruket här.

Odlarna i Kasinthula har tagit ett litet steg bort från den gängse bilden av Afrika och Malawi. Jag hoppas att vi får se fler av dem i svenska medier.

Följ ämnen i artikeln