Gabriel Wikström har så fel om fettskatten

Folkhälsominister Gabriel Wikström kan alltså tänka sig en fettskatt.

När Världshälsoorganisationen WHO larmar om den svenska fetman är folkhälsoministerns första instinkt att göra fet mat dyrare. Han vill också se ett samarbete med butiker och handlare, säger han.

Gabriel Wikström vill helt enkelt hindra oss från att köpa fet mat och så kan ju en den som är ansvarig för folkhälsan också reagera.

Han lägger ansvaret på individen. Om var och en bara skärper sig och köper grönsaker blir de smala och goda medborgare i det nyttiga landet Sverige.

Så enkelt är det förstås inte.

Centern har rätt

För några år sedan menade en studie från Lunds universitet att fetman skulle vara klasslös och visst kan både rika och fattiga människor lägga på hullet.

Men riktigt så enkelt är det inte heller.

För att citera centerpartisten och läkaren Anders W Jonsson så har Gabriel Wikström inte fattat någonting. I det stora fettbråket är det faktiskt Centern som gör den korrekta klassanalysen. Fetma och ohälsa drabbar framför allt de fattiga och dem kan man inte straffa med dyr mat.

Gabriel Wikström borde i stället läsa Malmökommissionens slutrapport om ojämlik hälsa. Det är en rapport som bygger på gedigen vetenskaplig grund och som visar att sämre social position ger sämre hälsa.

Man orkar inte

Den som är välutbildad, har ett bra arbete, en god inkomst och en bra bostad mår bättre och lever längre. De som har sämre sociala resurser har inte samma förutsättningar att ägna hälsan någon större uppmärksamhet, de orkar inte förändra sina levnadsvanor trots att de medför risk för hälsan.

”Man orkar helt enkelt inte då man kanske saknar arbete, har dålig ekonomi eller en otillräcklig utbildning.”

Hälsan avgörs redan i barndomen. Familjer med god ekonomi kan betala sportaktiviteter och köra runt till träningar, medan fattigare föräldrar varken har råd, tid eller ens bil.

Fetma har dessutom fler orsaker än fett och socker. Stress ökar utsöndringen av kortisol som gör att fettet lagras i buken. Skiftarbete och dålig sömn gör också människor tjocka.

Inte någon sallad

Fetma är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. De som har sämre ekonomi är tjockare och det finns tydliga samband mellan låg utbildningsnivå och fetma.

Gabriel Wikström gör det väldigt lätt för sig när han pratar om fettskatt. Det hjälper inte om handlarna skyltar med extra mycket grönsaker. Malmökommissionen har flera förslag till åtgärder i sin rapport och inget av dem handlar om sallad.

I stället är det fattigdomen som ska bekämpas, arbetslösheten som ska minska och trångboddheten som måste försvinna. Stora frågor som inte ska förringas med prat om en korkad fettskatt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.