I den bästa av världar finns monopolet kvar

Spel- och lotteriverksamhet är förbjudet i Sverige. Men det finns två undantag. Staten och folkrörelserna har fått lov att bedriva hårt reglerade och säkra lotterivarianter. Ett slags monopol. Årligen säljs det lotter som ger drygt 2 miljarder till idrotten, handikappsorganisationer och så vidare.

Följer inte lagen

Ändå har utländska spelbolag, som vare sig betalar skatt i Sverige eller följer svensk lagstiftning, med aggressiv marknadsföring tagit sig in på vår spelmarknad. De utländska spelbolagen tjänar vansinniga summor pengar och 75 procent av intäkterna kommer från spelberoende, visade ”Kalla fakta” nyligen. Spelbolagen hindrar inte heller spelmissbrukare från att spela vidare, trots löften.

I någon egentlig mening finns inte spelmonopolet längre och i går presenterade regeringen ett nytt förslag där man omreglerar hela den svenska spelmarknaden. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill införa ett licenssystem där privata aktörer kan få tillstånd att bedriva spel med pengar. De ska då betala skatt i Sverige och begränsa kundernas spelande. Bonusar ska inte kunna erbjudas hur som helst och marknadsföringen ska vara ”måttfull”. Lotteriinspektionen kommer byta namn och bli mer av en kontrollmyndighet.

Vinst på missbruk

Samtidigt blir olicensierat spel förbjudet. Finansieringen av olicensierat spel ska strypas, betalningstransaktioner mellan spelare och spelbolag ska kunna stoppas.

Kommer det räcka för att komma åt de företag som från brevlådor i Malta tjänat på svenskt spelmissbruk?

I den bästa av världar skulle Svenska spel fortfarande ha monopol, i den bästa av världar skulle stryktipset fortfarande bara ha tolv rader och i den bästa av världar skulle Lars-Gunnar Björklund fortfarande vara en stor auktoritet på området.

Men vi lever inte i den bästa av världar och då får vi nöja oss med Shekarabis licenssystem.