Om Damberg inte lyckas är S körda

Den blodiga veckan visar att gängen står starka

Sedan i söndags har tre män skjutits ihjäl i Sverige. En man i Göteborgsförorten Hjällbo i söndags, och två män i Husby respektive Hjulsta i västra Stockholm bara under måndagen. Det är en dyster påminnelse om att regeringens kamp mot gängkriminaliteten och det dödliga skjutvåldet är långt ifrån över.

I förra veckan presenterade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, en rapport som visar att det dödliga våldet ökat mest i Sverige jämfört med 22 andra europeiska länder. Men mitt i det svarta anades ändå ett ljus, rapporten sträckte sig endast till 2018. I slutet av 2020 och under det första kvartalet i år har vi sett något som ändå liknat en vändning.

40 procentig minskning

Fram till i söndags hade skjutningarna i Sverige minskat med nästan 40 procent jämfört med året innan. Det dödliga skjutandet har framför allt skett i Järvaområdet i Stockholm, men i västra Sverige hade de fram till mordet i Hjällbo inte haft en enda dödsskjutning. I södra Sverige har det varit ett fall. Inrikesminister Mikael Damberg hade börjat tala om en vändpunkt och 2021 som ett leveransår för polisen.

Och på många sätt har han rätt. Det europeiska samarbetet bakom avslöjandet av krypteringstjänsten Encrochat har lett till att 250 gängkriminella sitter i svenska häkten. Flera domar har redan fallit och i skrivande stund pågår den uppmärksammade rättegången mot det så kallade Vårbynätverket.
I går presenterade Åklagarmyndigheten en rapport om användandet av det nya hemliga tvångsmedlet, dataavläsning, som infördes i april förra året. Erfarenheterna har enligt myndigheten varit goda och verktyget har varit viktigt i arbetet mot den grova kriminaliteten. Om polisen lyckas utnyttja den hemliga dataavläsningen rätt kan det leda till ett Encrochat-avslöjande – per år, enligt rikspolischefen Anders Thornberg.

Dödligt ”krig”

Svenska gängkriminella är just nu under hård press. Skärpta lagar fortsätter att rullas ut, ett av de viktigaste har varit obligatorisk häktning vid vapenbrott. Det är inte längre lika lätt att flytta runt vapen som tidigare. Många av ledarna sitter i fängelse eller häktade i väntan på förhoppningsvis långa straff. Fram till år 2024 kommer 5 000 fler poliser lämna utbildningarna och förstärka arbetet mot gängen.
Journalisten Diamant Salihus oerhört intressanta reportagebok "Tills alla dör" (Mondial 2021) handlar om den blodiga konflikten mellan två rivaliserande gäng i Rinkeby. Bokens titel kommer från att en av de kriminella i ett polisförhör uppgett att "kriget", som de kallar det, inte kommer att upphöra förrän alla dör. Den uppgivenheten kan samhället aldrig acceptera. Malmö har till exempel uppvisat ett framgångsrikt arbete med projektet "Sluta skjut" och mångdubblat antalet avhoppare från gängen.

Dominera valrörelsen

Mikael Damberg kan inte ta ut några segrar än. Om han misslyckas med att trycka tillbaka våldet och kriminaliteten kommer detta att dominera valrörelsen. Då är Socialdemokraterna körda.
Men förhoppningsvis är de senaste dagarnas händelser ett tragiskt bakslag i en utveckling som trots allt är på väg åt rätt håll.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.