USA är ett U-land för fattiga kvinnors hälsa

I praktiken ett abortförbud

Publicerad 2022-02-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demonstration utanför abortkliniken i Austin 

Varje dag dör flickor och kvinnor på grund av komplikationer i samband med förlossning och graviditet. Främst gäller det fattiga länder, men USA är inte långt efter. I Texas har en ny lag just antagits. Inga aborter får ske så snart fostrets hjärtaktivitet upptäcks. I praktiken kan det vara så tidigt som sex veckor in. Det vill säga innan många ens vet om att de är gravida.

Eftersom många söker sig till abortkliniker efter dessa sex veckor blir det i praktiken en form av abortförbud.

Lagen ignorerar även om graviditeten uppstår genom våldtäkt eller incest. Ett hjärtslag från ett embryo eller foster så är det kört. Lagen kallas "The heartbeat bill". Så snart den trädde i kraft så sjönk antalet aborter i Texas med 60 procent. Men det betyder inte att kvinnornas behov av att avbryta en graviditet försvunnit.

Dyrt med vård

I stället har många kvinnor tvingats söka sig till andra delstater, men det är långt ifrån alla som har den möjligheten. Det kostar runt 550 amerikanska dollar att avbryta en graviditet. Räknar vi in samtliga kostnader så kan det landa på över 1000 dollar, det motsvarar ungefär 10 000 svenska kronor. Det är inte pengar alla kvinnor har till hands.

Resultatet blir att det främst är fattiga kvinnor som får betala med sin hälsa. Samtidigt är det flera delstater som tvingats ta ställning till sådana lagar, framför allt i USA:s så kallade bibelbälte. Det är stater där den kristna högern har särskilt starkt fäste. Och det är just den kristna högern som har arbetat hårt för att få igenom den här typen av lagstiftning, men de stannar inte i USA.

Alliance Defending Freedom, ADF, är en kristen ytterkantsgrupp i USA. De trycker på för förändrad abortlagstiftning i USA, samtidigt som de har drivit rättstvister i ett femtiotal länder, bland annat i Sverige.

Påverkar Sverige

I Sverige var de inblandade i stämningen mot region Jönköping då barnmorskan Ellinor Grimmark inte fick arbeta. Anledningen var att hon vägrade att ge abortvård, ge dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler. Både Grimmarks och hennes juridiska ombud Ruth Nordström samarbetade med organisationen ADF. De medverkade båda i ADF:s marknadsföringsfilmer, och Nordström har även skrivit om abortfrågan med en representant för ADF.

USA:s högerkristna är alltså inte bara ett hot mot amerikanska kvinnor, utan mot kvinnor i hela världen. Med stora resurser driver de frågor som riskerar kvinnors hälsa och liv. På så sätt är USA inte bara på väg att bli ett U-land vad gäller kvinnors reproduktiva hälsa, utan även ett hot mot jämställdhet och kvinnors självbestämmande i hela världen.