Ebba Busch kan krävas på ett stort skadestånd

Förtalshärvan är inte över för KD-ledaren

Den 25 oktober är det tänkt att rättegången om Ebba Busch hustvist mot Esbjörn, 82, ska inledas i Uppsala tingsrätt.

Nu berättar Expressen att det eventuellt kan komma att bli dubbla domstolsprocesser för KD-ledaren i höst.

Efter att Ebba Busch, i skuggan av regeringskrisen, erkände sig skyldig till grovt förtal av Esbjörns ombud öppnas nämligen möjligheten för brottsoffret att begära skadestånd.

Själv ansåg hon sig ”oskyldig i själ och hjärta” men skrev under strafföreläggandet i alla fall. Det kan bli dyrt.

100 000 kronor

Enligt Expressen har en summa på 100 000 kronor i skadestånd antytts och om inte Ebba Busch betalar kan det alltså bli ytterligare en rättegång.

Det är naturligtvis en väldigt olycklig sits för Ebba Busch. Om hon betalar kommer det att tolkas som ytterligare ett medgivande av att hon är skyldig oavsett vad hon säger. Om hon inte betalar kan det bli rättsak.

Man kan på goda grunder fråga sig hur en toppolitiker egentligen lyckades trassla in sig i den här situationen. Men nu är skadan skedd.

För Kristdemokraternas del innebär det ytterligare en höst där människors frågor inte handlar om partiets politik utan partiledarens skandaler. Att inte fler protesterar mot detta måste spegla en väldigt speciell partikultur.

Inte ens Åkesson

Tänk tanken att Stefan Löfven skulle bli dömd för ett brott eller skriva på ett strafföreläggande vilket i praktiken är samma sak. Eller Ulf Kristersson? Reaktionerna skulle nå orkanstyrka på några minuter, både internt och utanför partierna. Inte ens Jimmie Åkesson skulle kunna komma runt en sådan här sak.

Men Ebba Busch?

Då verkar ingenting spela någon roll.

De stora skandaler politiker har avgått för i modern tid bleknar i jämförelse. Och det normala fram till idag har varit att politiker tar time-out redan när en förundersökning har inletts.

Fyra procent

Rättegången som börjar 25 oktober är tänkt att pågå i fyra dagar. Hur det slutar vet ingen. Inte heller vad som skulle hända i en eventuell rättegång om skadestånd.

Men frågan är ändå vilka politiska konsekvenser KD:s partiorganisation är beredd att acceptera. Med ett valresultat på fyra procent skulle ungefär en tredjedel av de nuvarande kristdemokratiska politikerna förlora sina uppdrag. Hamnar man under fyra procent riskerar partiet dessutom att åka ur riksdagen.

Är detta värt den risken?

Förtroendebransch

Politik är en förtroendebransch, brukade statsminister Fredrik Reinfeldt säga. Men kanske har den politiska polariseringen idag gjort att det faktiskt inte är så längre.

Kanske handlar svensk politik, precis som amerikansk, mest om att hålla den egna basen glad. Sedan spelar det ingen roll vad alla andra tycker. Donald Trump kunde med den logiken i ryggen göra nästa vad som helst utan att förlora stöd.

Om det är dit vi är på väg så vore det i sanning dåliga nyheter för svensk demokrati.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    3 sept 2021

    Tack för dagens chatt. Ha en härlig dag :-)

  • 3 sept 2021

    det vore sunt om hon avgår både för henne och försvenska folket.

    det här skadar politiken och förtroendet för politiker i sverige.

    putte

    Det kan tyckas lite märkligt att hon inte tog time-out när förundersökningen inleddes och att hon inte har avgått. Men jag tror svaret finns hos KD:s partikultur.

    Anders Lindberg
  • 3 sept 2021

    Inte funderat på varför folk inte går igång på detta? Kan det vara så att man tycker hon inte gjort fel? Hade detta varit en någon från vänstern eller S hade tex ni vinklat det helt annorlunda.

    Martin Owesson

    Du har fel i det. Vanliga människor (inte twitter och partister) är väldigt upprörda. Det är väldigt tydligt på läsarnas reaktioner, inte minst.

    Twitter är ju idag i praktiken ett intranät för högern så det är inte representativt.

    Och ser man KD:s opinionsutveckling verkar den ju gå rakt ner. Partiet hade alltså tvåsiffrigt i maj 2019 och är nu nere på 4-procentgränsen.

    Anders Lindberg
  • 3 sept 2021

    Hej igen.

    Om ett parti får under en procent men får tolv procent i en valkrets så kan man bli kvar,mycket underligt.

    Kenneth Eriksson

    Det är ju ett slags regionalt minoritetsskydd som finns i lagstiftningen för att inte starka, men väldigt regionala/lokala opinioner, ska bli betydelselösa. Kan man samla tolv procent i en valkrets är det trots allt ganska många väljare.

    Men vad jag kan komma ihåg har inget parti under fyra procent fått mandat på grund av detta regel. KD har en gång kommit in trots att partiet låg under fyra procent men det var i valteknisk samverkan med Centern.

    Anders Lindberg
  • 3 sept 2021

    God morgon

    Kopplingen till Trump är klockren. Precis som Donald är Ebba och KD mästare på att vräka ur sig ofattbara grodor. Att säga att statsministern med berått mod gjort folk dödssjuka är ett exempel, att säga att Löfven myglat till sig makten en annan. I Adaktusson-affären skyllde Ebba till sist på media, ”statstelevisionen” som hon kallade SVT. Allt var journalisternas fel, precis om i Donalds värld.

    Och minns hennes partikompis Sara Skyttedal som kallade Jan Björklund för Quisling. När hans mamma flytt nazismen. Hur blev elakhet, okunnighet och arrogans det kristna partiets adelsmärke?

    Lars Thulin

    Jag tror det är politisk strategi. Man vill stöpa om bilden av KD för att vinna nya väljare och denna retorik passar in på nätets allt mer polariserade och brutala debattstil.

    Politiker gör saker för att de tror det fungerar, är min erfarenhet.

    Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln