Julmusik är ett miljöproblem

Butikerna borde lyssna på sin personal

Av: Ingvar Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

De närmaste veckorna blir stressiga i landets butiker och affärer. Under december ska handeln dra in en stor del av årets inkomster, och som kunder kommer vi ännu en gång att försöka köpa oss till en ”god jul”.

Mest stressande är det nog ändå för landets butikspersonal, och det beror inte bara på alla kunder som desperat försöker lösa alla julinköp. Till hetsen bidrar också julmusiken som strömmar ur butikernas högtalare.

Det är fackförbundet Handels som frågat drygt 2 000 av sina medlemmar hur musiken i deras butiker påverkar arbetsmiljön. Och svaren visar att det är många som gillar det som spelas. Det gäller också julmusiken.

Ljudet blir en plåga

Men det är också många som upplever bakgrundsljudet, och speciellt julsånger som spelas om och om igen, som en plåga. En handelsanställd beskriver till och med månaderna runt jul som ren tortyr där allt låter likadant.

Enligt fackförbundet Handels är en del av problemet det som kallas friköpt musik. Musiker, ofta unga, lockas att sälja rättigheterna till namnlösa musikslingor för en engångssumma. Verken säljs sedan vidare för att till exempel fungera som anonym stämningsmusik i butiker.

Det säger sig själv att det sättet att hantera musik knappast uppmuntrar till originalitet eller kvalitet.

Personalen får inte påverka

Ett annat problem är att personalen, som ju faktiskt möter kunderna varje dag, oftast varken får utbildning i hur musiken används i butiken eller får vara med och påverka hur det låter.

Det är knappast någon överraskning att personal som får vara med och välja vad som spelas oftare tycker att musiken är positiv för arbetsmiljön.
Redan att försöka handla i en butik med en själlös ljudmatta av sötsliskig bjällerklang kan vara en plåga. Att tvinngas arbeta långa dagar i en ljudmiljö som inte får vara med och påverka kan vara mycket, mycket värre.

Det borde ingen utsättas för på jobbet.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.