Mejla

Jonna Sima

Sjukhuset blöder pengar på grund av flummodell

Skulle blivit svensk vårds kronjuvel

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius till vänster.
Foto: Ola Axman / AFTONBLADET / 85525
Irene Svenonius till vänster.

LEDARE

Skandalerna på Nya Karolinska, NKS, fortsätter att avlösa varandra. Dagens Nyheter har oförtröttligt granskat universitetssjukhuset som beräknas vara världens dyraste av sitt slag. I dag rapporterar morgontidningen att Karolinska går mot ett budgetunderskott på 540 miljoner kronor för 2018.

Enligt den aktuella delårsrapporten beror en stor del av underskottet på att flytten från de gamla lokalerna till de nya har försenats.
Men det är inte hela sanningen.
Det som skulle bli svensk sjukvårds kronjuvel har svärtats ned av huvudlösa upphandlingar, jävskandaler och fartblinda politiker.

I dag ökar sjukhusets kostnader trots att sjukhuset producerar mindre vård än tidigare. Bland annat har man 30 procent fler chefer jämfört med den gamla organisationen.
Utvecklingen går fullkomligt på tvärs med införandet av den kontroversiella organisationsmodellen med värdebaserad vård, vars syfte var att få ordning på ekonomin.

Vetenskapligt mumbo jumbo

Värdebaserad vård – att organisera vård i teman och flöden – har avfärdats av bland annat Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på grund av att det saknas vetenskapligt stöd för att modellen över huvud taget fungerar.

Men i Stockholms landsting har borgerliga politiker kört på ändå, med hjälp av konsultföretaget Boston Consulting Group.

Bara anlitandet av Boston Consulting Group är en tragisk historia i sig. Till exempel har snittkostnaden för företagets konsulter, de allra flesta knappt 30 år gamla och gröna på arbetsmarknaden, varit 700 000 kronor styck i månaden. Det kan jämföras med 24 900 kronor som är snittlönen för en undersköterska.
Men vansinnet slutar inte där.

Mellan 2011 och 2017 fakturerade konsultbolaget Karolinska universitetssjukhuset 257 miljoner kronor, men det saknades underlag för en femtedel av fakturabeloppet.

Varnar för skenande ekonomi

Nu varnar Karolinskas internrevision för bristen på ekonomisk kontroll. Det mesta pekar på att det är modellen med värdebaserad vård som är det stora sänket. Modellen funkar nämligen inte alls ihop med sjukhuset it-system och det gör det svårt att både mäta kostnader och göra uppföljningar.
Hela Nya Karolinska-projektet är så fundamentalt illa skött att huvuden borde ha rullat vid det här laget. Tidigare i år avgick visserligen Karolinskas upphandlingschef Jan Svenonius från sitt uppdrag efter misstankar om jäv kring fakturorna från Boston Consulting Group.

Jan Svenonius är gift med det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius. Under valrörelsen tvingades hon lämna över ansvaret för Karolinska till sina partikollegor, men efter höstens val var hon tillbaka. Moderaterna hade förvisso tappat nära sex procent av sitt väljarstöd men Allianspartierna fick sammantaget förnyat förtroende i Stockholms läns landsting.

Irene Svenonius är kvar. Den värdebaserade vården är kvar. Allt medan skattekronorna försvinner i rasande takt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.