Ebba Busch sitter i spritlobbyns knä

Med gårdsförsäljning stängs ditt systembolag

Ebba Busch

Spritbranschen är ett av världens mäktigaste särintressen.

Inte så konstigt kanske.

Få saker är festligare än alkohol. För många.

Industrins lobbyister har länge hatat Sveriges restriktiva alkoholpolitik. Helst vill man slå upp spritbutiker med reapriser och attraktiva erbjudanden i våra stadskärnor.

”Krossa monpolet, ja till ICA Basic lådvin!”, var Timbro-chefen Benjamin Dousas kampanjslogan på M-stämman 2019.

Spritbranschens syfte är att sälja mer och göra större vinst, som alla andra i näringslivet. Att fler kvinnor och barn kommer att bli slagna och familjer trasas sönder bryr man sig inte om. Inte heller att större konsumtion ökar alkoholskadorna vilket ger enorma kostnader för samhället.

Problemet är att många politiker i dag sitter i branschens knä. En av dem är Ebba Busch.

Men att få bort Systembolagets detaljhandelsmonopol är inte så lätt eftersom hela 75 procent stödjer systemet.

Vapnet – alkoholdebattens trojanska häst – har därför fått det vänliga namnet ”gårdsförsäljning”.

Idén är att små familjeföretag som brygger egen IPA, tappar upp flaskor med cider eller kanske destillerar egen whisky i små serier ska få sälja sina varor direkt till kunder. Precis som polkagrisfabriken i Gränna gör.

Gårdsförsäljning kan ske i samband med rundvisningar och studiebesök som ett led i att skapa en levande landsbyggd.

Det låter attraktivt eller hur?

Men det är naturligtvis inte sant, i varje fall inte hela sanningen.

Inom EU måste företag från olika länder behandlas lika. Grunden för Systembolaget och dess detaljhandelsmonopol är att ingen i EU som vill sälja sprit, vin, öl och annan alkohol till kunder diskrimineras.

Idén med gårdsförsäljning är motsatsen, att Sverige skulle införa särskilda regler som gynnar svenska lokala producenter av alkohol på bekostnad av producenter i andra länder.

Sannolikheten för att en sådan ”köp svenskt”-lag skulle hålla för en prövning i EU-domstolen får nog, alla köpta experter till trots, betraktas som i princip noll.

Hela poängen med EU:s inre marknad är att få bort nationella och lokala handelshinder. Om Sverige skulle införa gårdsförsäljning är det bara en tidsfråga innan vi dras inför EU-domstolen. Och sedan har vi inget Systembolag längre.

EU-domstolen kommer att kräva lika tillgång till den svenska marknaden för alla. Och då pratar vi inte om små mysiga familjeföretag i glesbygden utan Europas spritjättar som kommer att vilja sälja direkt till kund.

Räkna med att de vill slå upp sina affärer på Drottninggatan i Stockholm och Avenyn i Göteborg snarare än bredvid Hotel Bellevue i Hjo. Och de kommer att vilja sälja hela sitt sortiment, gärna i samarbete med svenska matkedjor som Ica, Coop och Axfood.

Hur skulle en avreglerad alkoholpolitik påverka?

”Alkohol är en av de främsta riskfaktorer för sjukdom och tidig död som går att förebygga.” skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Var sjunde svensk, 14 procent, påverkas idag negativt av en närståendes drickande och mellan 15 och 19 år är alkohol den enskilt största riskfaktorn för sjukdom och död.

Vem i vårt samhälle behöver mer av det?

De sociala kostnaderna för spritbranschens ökade vinster är skyhöga.

Det vore inget nytt att EU-domstolen kör över Sverige och viktiga svenska principer. Ett känt exempel är Vaxholmskonflikten för knappt 20 år sedan då Byggnads och Elektrikerna fälldes för att ha satt ett lettiskt byggföretag i blockad. Företaget, Laval un Partneri, dumpade löner genom att vägra skriva på ett svenskt kollektivavtal.

Byggnads och Elektrikerna förlorade striden vilket fortfarande ställer till problem på svensk arbetsmarknad med lönedumpning och utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Vi kan knyta knytnäven i byxfickan hur mycket vi vill om EU-domstolen skrotar Systembolaget. Men den makten har de.

Poängen med ”gårdsförsäljning” är att runda folkviljan eftersom högern inte har klarat debatten om att avreglera alkoholpolitiken. I mätning efter mätning fortsätter svenska folket visa sitt stöd för en restriktiv linje.

Det är därför detta lurendrejeri pågår.

Släpper man bara in vinstintresset i alkoholpolitiken så kommer resten att lösa sig själv, är planen. Då är det bara en tidsfråga innan Ica:s lådvin är ett faktum.

Att ansvarigt parti i regeringen är Kristdemokraterna blir en intressant ödets ironi. Frikyrkorna var nämligen helt avgörande för att Sverige för över hundra år sedan började a tag i den sociala förödelse spriten skapade.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) verkar inte särskilt entusiastisk. Det har nog inte ändrats av den senaste stora KD-skandalen där partisekreteraren efter en blöt festnatt blev anklagad för ett sexuellt övergrepp på en partikamrat.

När Ebba Busch för någon månad sedan talade inför besöksnäringen i Visita, en viktig del av spritlobbyn, krävde de svar.

– Äh! Nu är valrörelsen över så nu har vi ändrat oss. Det blir inget, svarade Ebba Busch med ett leende.

Paus.

– Nejdå! Det är klart att det ska bli gårdsförsäljning, fortsatte hon.

Applåder.

Branschen växer i Sverige och satsar allt mer på politisk påverkan och propaganda. Deras vanligaste, och fräckaste, lögn är att just deras sprit inte påverkar folkhälsan. Lite som att en cigarettproducent skulle säga att just deras cigaretter inte bidrar till lugncancer, bara alla andras.

Lobbyisterna har drivit fram tre statliga utredningar i frågan, den senaste försökte med viss juridisk akrobatik framställa alkoholförsäljning som en del av turistnäringen och därmed kringgå EU:s regler.

Ingen i Bryssel, eller på EU-domstolen i Luxemburg, lär låta sig luras.

Om regeringen inför gårdsförsäljning så kommer Systembolagets monopol försvinna, så ser fakta ut. Det är själva poängen.

Vem som går segrande ur striden återstår att se.

Ica Basic Lådvin ligger kanske inte så långt bort som man kan tro.

Följ ämnen i artikeln