Mejla

Eva Franchell

Barnmorskan vill vara en martyr

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barnmorskan Ellinor Grimmark med juridiska ombudet Ruth Nordström i bakgrunden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Barnmorskan Ellinor Grimmark med juridiska ombudet Ruth Nordström i bakgrunden.

Hon fick precis som hon ville. Barnmorskan Ellinor Grimmark förlorade i Arbetsdomstolen. Nu tänker hon driva sin abortvägran ända till Europadomstolen och hon har kraftig uppbackning.
En av världens mäktigaste konservativt kristna organisationer - Alliance Defending Freedom - betalar hennes omkostnader. ADF är emot både aborter och samkönade äktenskap.
Efter dagens dom har Ellinor Grimmark blivit den martyr hon vill vara och det offer anti-abortorganisationen behöver. Tillsammans vill de begränsa aborträtten i Europa. Förr gick abortmotståndarna runt på gatorna med bilder på blodiga foster, i dag driver de sitt motstånd i rättegångssalar. Det är provocerande för i förlängningen hotar Ellinor Grimmark alla andra kvinnors rätt att bestämma över sina liv.

Krävde samvetsfrihet

Ellinor Grimmark är sjuksköterska. Under sin vidareutbildning till barnmorska fick hon lön från region Jönköping. Under utbildningen tränades hon i alla de arbetsuppgifter som ingår i barnmorskejobbet, att förlösa kvinnor, utföra aborter och sätta in kopparspiraler.
Hon var garanterad jobb efter sin examen, men när den närmade sig meddelade hon att hon i framtiden inte ville utföra aborter, dela ut dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler. Hon hänvisade till sin kristna tro och krävde samvetsfrihet.

Efter sin examen ville Ellinor Grimmark bara utföra förlossningar.

Hon sökte jobb på tre olika kliniker i Jönköpings län, men fick nobben med motiveringen att en barnmorska måste kunna utföra alla moment som ingår i yrket.

Har inte diskriminerats

Ellinor Grimmark gick till Diskrimineringsombudsmannen och förlorade. Hon försökte med tingsrätten men förlorade även där. I dag förlorade hon till sist i Arbetsdomstolen som slår fast att hon inte har diskriminerats. Efter domen säger hon att hon är besviken, men att domen var väntad.
Sannolikt var den också planerad. Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud Ruth Nordström - med bakgrund i anti-abortorganisationen Provita - har hela tiden haft siktet inställt på Europadomstolen där ett avgörande skulle kunna få stor betydelse för kvinnor i hela Europa. Via Europadomstolen vill de tvinga Sverige och alla andra länder att införa en samvetsklausul som ger vårdpersonal rätt att vägra utföra aborter.

Kvinnor utan talan

I västa fall skulle hela Europa kunna bli som Italien, där 70 procent av läkarna samvetsvägrar. Många italienska kvinnor tvingas till illegala och livsfarliga aborter, men det är inget Ellinor Grimmark och hennes penningstarka supporters bryr sig om.
I deras värld har kvinnan ingen talan, där är det vårdpersonalen som sätter sig till doms över patienterna och resultatet känner vi från länder som inte har fri abort. Enligt WHO genomförs drygt 20 miljoner osäkra aborter om året. Varje år dör runt 50 000 kvinnor efter ingreppen.
Fallet Ellinor Grimmark handlar inte om en barnmorska, utan om alla kvinnors hälsa och rätt att bestämma över sina liv.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.