Mejla

Anders Lindberg

Lars Adaktusson blev M:s frälsare

Ebba Busch Thor bättre på träning än på match

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

För två veckor sedan diskuterades om Kristdemokraterna skulle kunna gå om Moderaterna i EU-valet. Ebba Busch Thors projekt att göra KD attraktivt för SD-väljare såg ut att lyckas och även besvikna moderatväljare drogs med.

Men i går sprack bubblan. Kristdemokraterna gjorde ett bättre val än tidigare men var inte i närheten av förväntningarna. Ulf Kristersson borde skicka en bukett blommor till Lars Adaktusson som tack för hjälpen. Den tidigare SVT-journalisten lyckas egenhändigt påminna väljarna om varför de alltid ogillat KD.

Hatmötet i Colombia

Det började med ETC:s avslöjanden om att Adaktusson varit talare på ett hatmöte för abortmotståndare och homofober i Colombia och att han bjudit in extremgruppen Alliance Defending Freedom (ADF) till Europaparlamentet. ADF är stämplade som hatgrupp och vill bland annat kriminalisera homosexualitet. De lobbar mot kvinnors och HBTQ-personers rättigheter över hela världen och har bland annat kampanjat för de svenska barnmorskor som i domstol drivit rätten till "samvetsfrihet", att de av religiösa skäl ska kunna vägra ge kvinnor abortvård.

I veckan avslöjade Dagens Nyheter att Adaktusson hela 22 gånger röstat mot aborträtten i Europaparlamentet och att han som enda svensk röstat mot ett fördömande av att en våldtagen 10-årig flicka i Paraguay vägrades en abort.

Det var som att öppna en burk maskar. Alla de frågor som traditionellt gjort att Kristdemokraterna balanserat på fyraprocentspärren blev plötsligt förstasidesstoff. Lars Adaktusson gjorde sig oanträffbar. När valresultatet blev offentligt vid elvatiden i går landade KD på lite drygt hälften av M:s resultat.

Lätt högerbris

Tittar man på helheten så blåser en lätt högerbris och på Europanivå gör svenska väljare att konservativa EPP-gruppen och högerpopulistiska ECR blir något starkare. Socialdemokraternas mandatfördelning är oförändrad.

Inrikespolitiskt finns framförallt två resultat som spelar roll.
Moderaternas ökning kommer att stärka Ulf Kristersson som partiledare och öka partiets självförtroende. KD:s uppgång kan därmed komma av sig. Ebba Busch Thor var bättre på träning än på match.

Och Centerpartiets ökning är ett kvitto på att Annie Lööf kan strunta i kritiken från det brunblå hållet. Hon kan i lugn och ro fortsätta den inslagna vägen och har nu väljarnas välsignelse för att hålla armlängds avstånd till utvecklingen hos moderater och kristdemokrater.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.