Champagnen får vänta för coronaprofitörerna

Aktieägare och direktörer kan inte hållas skadeslösa

I vanliga fall tillhör kanske inte Tillväxtverkets hemsida de mest besökta på nätet. Myndigheten ska hjälpa företag med kunskap, nätverk och finansiering för att de ska kunna växa. Ett viktigt arbete, men inte så uppmärksammat.

Den här veckan har varit annorlunda. När möjligheten att söka statligt stöd för korttidsarbete öppnade i onsdag hade webbplatsen 100 000 besökare. Den första dagen tog handläggarna emot 15 000 ansökningar om permitteringsstöd.

Anstormningen är ett tydligt bevis för att näringslivet verkligen behöver samhällets stöd. Ändå talar vi ändå bara om en av de åtgärder staten de senaste veckorna lanserat för att lyfta av företagen kostnader.

Rekordmånga arbetslösa

Trots alla insatser berättar Arbetsförmedlingen om rekordmånga nya arbetslösa. Och kommunerna förbereder sig för att många fler kommer att behöva stöd av socialtjänsten.

I veckan hade fackförbundet IF Metall avtalsråd. Tanken var att ombuden från hela landet skulle ha ett förslag till nytt avtal att ta ställning till. Förhandlingarna borde ha varit färdiga vid det här laget. Så blev det förstås inte. Hela avtalsrörelsen är uppskjuten till i oktober.

Det i sig innebär ett stödpaket på många miljarder från Sveriges löntagare till landets arbetsgivare. Människor kommer ju att fortsätta att arbeta för sin gamla lön av ansvar för jobben.

Ägarna måste visa ansvar

IF Metall vill att företagens ledning och ägare visar samma ansvar. I ett uttalande krävde man att ägarna till företag som tar emot permitteringsstöd avstår från utdelning i år, eller att den i alla fall skjuts upp till krisen är över. Samma sak gäller företagsledningarna. Det går inte att dela ut bonusar i dagens situation.

Det är lätt att hålla med IF Metalls ombud. Att permittera personalen och samtidigt dela ut pengar till ägare och direktörer skulle vara ren provokation. Det tycker till och med riksdagens finansutskott.

I själva verket borde vi kunna ställa större krav än så. Skattebetalarna har redan tagit på sig stora kostnader för att stötta näringslivet. Det gäller inte bara korttidspermitteringarna. Sannolikt kommer det att krävas ännu mer innan krisen är över.

Att vänta räcker inte

Då måste vi fråga oss, är det rimligt att företag skjuter upp beslutet och delar ut pengarna till ägarna när situationen förhoppningsvis lugnat ner sig till hösten? Är det rimligt att företag som klarat sig undan krisen och tjänar pengar på sänkta arbetsgivaravgifter eller slopat sjuklöneansvar kan ge sina direktörer stora bonusar?

Det känns inte så. Champagnen får vänta.

När den svenska staten har räddat banker har skattebetalarna också tagit över ägandet. Det är nog inte en lösning på dagens situation. Inte ens den mest inbitne sovjetnostalgiker vill se Ibrahim Baylan som ledare för en gigantisk statlig restaurangkoncern.

Men vi måste kunna kräva att företagsledningar och aktieägare tar sin del av ansvaret. Om hela samhället ska mobiliseras kan inte just de som ska vara ledare eller ta risker vara de enda som går skadeslösa.