Moderaterna får inte lägga sig platt nu

När regeringen får mer makt måste den granskas hårdare

Regeringen får nu utökad makt och har fått hela riksdagen med sig. Det kräver mer från Moderaterna, Kristdemokraterna och av media.

Coronakrisen prövar just nu hela samhället, inklusive vår lagstiftning. Regeringen tycker sig ha upptäckt luckor i den lagstiftningen som gör att bekämpningen av coronasmittan drar ut på tiden.

Lagar måste beredas och förhandlas i dagar och sedan dras genom riksdagen, och det vill man nu ändra på – helt enkelt genom att inte behöva gå till riksdagen före beslutet är ett faktum. Man vill att det ska räcka med beslut på regeringsnivå för att till exempel stänga köpcentrum, hamnar och tågstationer eller göra andra snabba insatser i rådande kris.

Här måste man nu vara bra försiktig, både som regering och som opposition. 

Riksdagen är sätet för demokratin

Riksdagen är Sveriges beslutande församling. De väljs av folket och det är där makten ska bevaras för att det här landet alls ska ha en demokrati att tala om.

Regeringens ursprungliga förslag var alldeles för slapphänt formulerat i frågan om vilken makt riksdagen alls skulle ha kvar och hur snabbt riksdagen, märk väl i efterhand, skulle få ta ställning till regeringens beslut. Därför är det positivt att regeringen i sin proposition nu också tydligare skrivit att riksdagen omedelbart efter regeringens beslut ska få rösta i egen ordning. Där kan då också regeringens beslut rivas upp. 

För få kritiska frågor

Det är trots allt exceptionella ändringar av demokratins ramar som utspelar sig just nu. Regeringen har efter tydliggöranden fått hela riksdagen med sig för att utöka sin makt, och det är mycket möjligt att det faktiskt är nödvändigt för att rädda liv. Det kräver dock också ett enormt ansvarstagande i att inte börja överutnyttja mandatet man nu har fått.

Att göra inskränkningar i människors fri- och rättigheter får bara göras om alla andra alternativ prövats och misslyckats. Ingen inskränkning får vara annat än tydligt tillfällig.

Det är nu oppositionens roll att se till att regeringen lever upp till det ansvaret. Det är härifrån kritik måste formuleras och sömmarna synas.

Den nya ordningen kräver också mer av media. Hittills har alldeles för få kritiska frågor om rättighetsinskränkningarna ställts på regeringens och myndigheternas pressträffar. Makt får helt enkelt inte utövas utan granskning. Med mer makt måste regeringen nu granskas ännu hårdare.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.