Röstskolk avgör omvalet i Falun

På söndag hade det kunnat vara extraval i hela Sverige

Moderaterna Leif Öskog, Helena Lindström och Göte Tronshagen värvar röster inför söndagens omval i Falun.

FALUN

En sak tycks politikerna som driver valkampanj längst ner på Stora Torget i Falun vara överens om. Det viktigaste är att få ett tillräckligt högt valdeltagande i det kommunala omvalet nu på söndag. Eftersom en postsäck med valsedlar kom fram för sent måste nu hela proceduren göras om.

– Det var 126 röster som inte räknades. Förhoppningsvis ska vi inte förlora fler på grund av det här omvalet, säger Susanne Norberg. Hon är socialdemokrat och fram till i höstas ordförande i kommunstyrelsen. Nu leder hon oppositionen och just i dag värvar hon röster tillsammans med partikamrater.

Naturligtvis inser Susanne Norberg att betydligt fler än 126 falubor sannolikt kommer att avstå från att rösta. Erfarenheten från andra kommuner pekar på att det kan vara svårt att få fler än hälften av der röstberättigade till valurnorna.

50 procent är en skamgräns

Mats Dahlström

– Jag tycker att 50 procent är en skamgräns. Blir det färre som röstar får det nya styret svårt med sin legitimitet, säger Mats Dahlström som driver kampanj i Centerpartiets gröna jacka.

– Ett lågt valdeltagande skulle ju också kunna leda till ett konstigt valresultat, säger Björn Ljungqvist. På hans jacka står det Nya Moderaterna och han lovar att kampanja "ända in i kaklet".

Just den metaforen borde ha fått något olycksbådande över sig sedan Ulf Kristersson använt den flitigt.

Kampanjarbetarna i Falun hade kunnat ha sällskap av partikamrater runt om i landet. Söndag den 7 april är det datum Valmyndigheten pekade ut för ett extraval, och utan januariavtalet skulle Sverige kunnat vara på väg dit. Falun visar kanske varför det inte hade varit någon särskilt bra idé.

Väljarna tycker att de har gjort sitt

Alla jag pratar med har träffat väljare som inte vill rösta igen. De tycker att de gjort sitt val för sju månader sedan.

Berit Fredriksson

– Visst finns det enstaka personer som tycker att omvalet är så onödigt, säger Berit Fredriksson som står vid det socialdemokratiska bordet.

Ett kommunalt omval är naturligtvis inte det samma som ett nationellt extraval. Uppmärksamheten, resurserna och mediebevakningen är mindre. Även om partierna satsat och partiledarna står på kö för att besöka Falun finns det nog falubor som fortfarande inte förstått att det snart är val.

Ett riksdagsval hade knappast någon kunnat missa.

Det hade dock väckt precis samma känsla av trötthet och vrede hos väljare. Kanske hade den känslan till och med varit ännu starkare. Ett extraval till riksdagen skulle ju inte ha varit följden av en borttappad postsäck, utan av ett politiskt misslyckande i kolossalformat.
Det hade knappast stärkt politikernas auktoritet i väljarnas ögon. Alla ska nog vara glada att det bara är Falun som går till val på söndag.

Följ ämnen i artikeln