Mejla

Ingvar Persson

Vaccinationen får inte funka så här

Alla måste bara skärpa sig

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Olivier Hoslet / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Den 27 december, direkt efter jul, fick de första svenskarnas sitt coronavaccin. Stefan Löfven talade om ett "ljus i detta mörker". Så kände många för en och en halv månad sedan.

Sedan dess har det där ljuset statsministern talade om blivit allt svagare. Nyheterna handlar om chefer som tränger sig före, om leveranskedjor som inte fungerat och om obegripliga bokningssystem. Statliga myndigheter skyller på regionerna och tvärt om, precis som under hela det gångna året.

Framför allt har det ändå fattats vaccindoser. Först kunde inte Astra Zeneca leverera ens hälften av de doser man skrivit kontrakt om. "Vi har bara lovat att göra så gott vi kan", sa läkemedelsdirektörerna då.

Duger inte

Sedan förklarade EU:s läkemedelsmyndigheter att just det vaccinet, som skulle stå för stora volymerna, inte borde användas till dem som bäst behöver ett skydd.

Nu har de svenska vaccinationsplanerna åter drabbats av ett bakslag. Ännu ett företag, Moderna, har problem att leverera. Fabriken behöver byggas ut och därför minskar produktionen. Tydligen är stoppet planerat, men informationen har inte nått fram till regionerna.

Sjukvårdsresurser går till spillo och bokade vaccinationer måste skjutas upp. Men framför allt betyder varje ny försening ytterligare frustration.

Hallengren belåten

Lena Hallengren lät ganska belåten på gårdagens pressträff och SKR talade om ett bra samarbete. Men det finns uppenbarligen saker som måste förbättras i samarbetet mellan statens myndigheter och regionerna ute i landet. Ansvaret får inte vara otydligt.

Grunden till frustrationen, att det finns allt för lite vaccin, måste ändå sökas i Bryssel. EU har tagit på sig ansvaret för att samordna inköpen till unionens länder. Ett riktigt beslut. En dragkamp mellan länderna skulle inte bara ha drabbat små länder, som Sverige. Den skulle ha fått samarbetet mellan länderna att bryta samman för lång tid.

"Det hade varit slutet", sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon häromdagen kritiserades för vaccinstrategin i EU-parlamentet.

Von der Leyen har antagligen rätt. Problemet är att om inte den samordnade upphandlingen fungerar kan också det bli slutet.

Människor har rätt att vänta sig mer. Nu får alla ansvariga, från EU-kommissionens ordförande till cheferna på landets vårdcentraler, bara skärpa sig och se till att vaccineringen fungerar.


Målet står fast. Alla vuxna ska ha fått erbjudande om vaccination i sommar, det sa Lena Hallengren på en pressträff i går. Men marginalerna krymper och för varje dos som inte levereras försenas vaccinationen. Är det rimligt, och vem bär ansvaret?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.