Vaccinationen får inte funka så här

Alla måste bara skärpa sig

Den 27 december, direkt efter jul, fick de första svenskarnas sitt coronavaccin. Stefan Löfven talade om ett "ljus i detta mörker". Så kände många för en och en halv månad sedan.

Sedan dess har det där ljuset statsministern talade om blivit allt svagare. Nyheterna handlar om chefer som tränger sig före, om leveranskedjor som inte fungerat och om obegripliga bokningssystem. Statliga myndigheter skyller på regionerna och tvärt om, precis som under hela det gångna året.

Framför allt har det ändå fattats vaccindoser. Först kunde inte Astra Zeneca leverera ens hälften av de doser man skrivit kontrakt om. "Vi har bara lovat att göra så gott vi kan", sa läkemedelsdirektörerna då.

Duger inte

Sedan förklarade EU:s läkemedelsmyndigheter att just det vaccinet, som skulle stå för stora volymerna, inte borde användas till dem som bäst behöver ett skydd.

Nu har de svenska vaccinationsplanerna åter drabbats av ett bakslag. Ännu ett företag, Moderna, har problem att leverera. Fabriken behöver byggas ut och därför minskar produktionen. Tydligen är stoppet planerat, men informationen har inte nått fram till regionerna.

Sjukvårdsresurser går till spillo och bokade vaccinationer måste skjutas upp. Men framför allt betyder varje ny försening ytterligare frustration.

Hallengren belåten

Lena Hallengren lät ganska belåten på gårdagens pressträff och SKR talade om ett bra samarbete. Men det finns uppenbarligen saker som måste förbättras i samarbetet mellan statens myndigheter och regionerna ute i landet. Ansvaret får inte vara otydligt.

Grunden till frustrationen, att det finns allt för lite vaccin, måste ändå sökas i Bryssel. EU har tagit på sig ansvaret för att samordna inköpen till unionens länder. Ett riktigt beslut. En dragkamp mellan länderna skulle inte bara ha drabbat små länder, som Sverige. Den skulle ha fått samarbetet mellan länderna att bryta samman för lång tid.

"Det hade varit slutet", sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon häromdagen kritiserades för vaccinstrategin i EU-parlamentet.

Von der Leyen har antagligen rätt. Problemet är att om inte den samordnade upphandlingen fungerar kan också det bli slutet.

Människor har rätt att vänta sig mer. Nu får alla ansvariga, från EU-kommissionens ordförande till cheferna på landets vårdcentraler, bara skärpa sig och se till att vaccineringen fungerar.


Målet står fast. Alla vuxna ska ha fått erbjudande om vaccination i sommar, det sa Lena Hallengren på en pressträff i går. Men marginalerna krymper och för varje dos som inte levereras försenas vaccinationen. Är det rimligt, och vem bär ansvaret?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    12 feb 2021

    Jag vill tacka alla som har bidragit till chatten och beklagar att jag inte kunnat publicera fler inlägg. Tiden är som sagt begränsad. Men diskussionen lär fortsätta.

  • Ingvar Persson
    12 feb 2021

    Hej Anna.

    Jag tror vi har satsat för lite på vården under lång tid. En förklaring är att vi faktiskt sänkt skatternas andel av ekonomin. Det är svårt att skapa offentlig välfärd för pengar som inte finns. En annan kan vara att man haft för stor tilltro till rationaliseringar. Vården behöver sannolikt fler sängar, och fler anställda. Då måste den prioriteras högre.

  • 12 feb 2021

    Vi är en dem som betalar mest i världen via skatten till sjukvården och ändå ser det ut som det gör och min fråga är varför Ingvar?

    Anna Uska
  • Ingvar Persson
    12 feb 2021

    Klockan har passerat halv tio och vi är tvungna att stänga chatten. Anna får göra det sista inlägget.

  • Ingvar Persson
    12 feb 2021

    Hej undersköterska.

    Det kan jag inte svara på, men jag kan inte tänka mig att det är särskilt många. Riksdagsledamöterna tillhör ju i allmänhet inte någon prioriterad grupp, och det är trots allt priorinnorna som har styrt fördelningen. Vi måste utgå från att fusket är undantag.