Präster som inte vill viga samkönade får byta jobb

Dags att sluta vända Pride-flaggan efter vinden

Diskussioner om samkönade vigslar pågår inför kyrkovalet

För bara två år sedan gjorde SVT en undersökning som visade att endast fem av 34 samfund med vigselrätt svarat ja på frågan om de utför vigslar mellan personer av samma kön. Varje trossamfund har själva rätten att välja vilka personer de vill viga, varav många väljer bort homosexuella par.

Diskussioner inför kyrkovalet

2009 kom dock beslutet om att alla församlingar inom Svenska Kyrkan ska tillåta samkönade vigslar. Inför kyrkovalet den 19 september är nu diskussionen uppe på tapeten igen, då det fotfarande är upp till varje präst vilka de viger. Nu höjs röster om att inga nyutbildade präster ska kunna neka till att viga samkönade par. Många samfund vill fortfarande att präster ska ha rätt att säga nej, men det är hög tid att ändra på detta.

Årligen ser vi församlingar hissa Pride-flaggor och prata om hur alla är välkomna till kyrkan. De trycker upp material med information om hur man kan få stöd som homosexuell och att man är lika välkommen i kyrkan som alla andra. Svenska Kyrkan deltar i Pride-festivaler och håller i seminarium med hbtq-teman.

För allas lika värde

Redan 1951 tog Svenska Kyrkan avstånd från kriminaliseringen av homosexuella handlingar och på deras hemsida står det att man varit för deras rättigheter sedan dess.

Kyrkan har länge varit en stark samhällskraft för tolerans och människors lika värde.
Men i verkligheten ser det inte riktigt ut så överallt i landet. Nu är det dags att sluta vända Pride-flaggan efter vinden. Det går inte att välja vilka stunder man är för hbtq-rättigheter och sedan, när det väl kommer till kritan, välja bort att viga homosexuella par.

Ingår i arbetsbeskrivningen

En stor del av en prästs jobb är just att utföra vigslar. De kan därför inte omfattas av samvetsfrihet, lika lite som en barnmorska ska kunna vägra att utföra aborter. För ett par år sedan hade vi en diskussion kring det uppmärksammade "barnmorskemålet". En barnmorska hade nekats anställning på grund av att hon vägrade att utföra aborter med hänvisning till sin religion. Ärendet gick hela vägen till Europadomstolen som menade att man har rätt till sin egen tro men att man inte har rätt att vägra utföra de uppgifter som ingår i arbetsbeskrivningen som barnmorska i Sverige.

Med samma logik bör heller inte ens religion vara skäl nog till att vägra utföra vigslar mellan samkönade par. Särskilt inte när Svenska Kyrkans officiella ståndpunkt är att vara för homosexuellas rättigheter.

En rädsla som finns är att färre personer väljer att bli präst om valfriheten tas bort. Men precis som med "barnmorskemålet" så är det ingen mänsklig rättighet att bli präst.

Inför kyrkovalet tycker nog många väljare att det är viktigt att de som jobbar inom kyrkan faktiskt lever upp till Prideflaggans betydelse. Svenska Kyrkan bör sätta ned foten för samkönade vigslar en gång för alla.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.