Mejla

Ingvar Persson

Kristersson borde ta kriminalitet på allvar

Meningslöst att kräva Teodorescu Måwe eller Åkesson på en ursäkt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Övre Husargatan i Göteborg.
Övre Husargatan i Göteborg.

LEDARE

Klockan hade precis slagit fem på tisdagsmorgonen när explosionen i källaren på Över Husargatan i Göteborg inträffade. Bara några timmar senare hade politiker i Stockholm redan börjat plocka politiska poänger.

Det som behövs nu är dubbla straff för gängkriminella, att det blir olagligt att vara med i ett gäng och utvisning ur landet, skrev Ulf Kristersson. En diskret blinkning om vilka han höll ansvariga.

Jimmie Åkesson ville för sin del ha visitationszoner, undantagstillstånd och militärer på gatorna.

Dessutom krävde han att regeringen vaknade upp ur sin törnrosasömn.
Kommentarerna från nätaktivisterna var mer direkta. Så här går det när man släpper in en massa utlänningar.

Då hade polisen inte ens bekräftat att det handlade om en bomb. Nu vet vi att spåren snarast tycks leda mot ett rättshaveri.

Det ändrar inte att gängvåldet är ett samhällsproblem.

Klyftorna växer

Vi hade kunnat skriva att explosionen, om den hade haft med gängen att göra, var ett bevis på vad som händer när klyftorna ökar. Vi skulle ha kunna skylla på kanslihushögern, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt. Vi hade kunnat peka på en skolpolitik som ökat klyftorna, en bostadspolitik som förvärrat segregationen och barnfattigdom.

Det hade faktiskt dessutom inte varit orimligt. Vi vet att ett samhälle med större klyftor också blir ett samhälle med större motsättningar. Och ett samhälle med mindre trygghet.

Om vi hade velat skulle vi till och med kunnat kräva en ursäkt av Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Alice Teodorescu Måwe. De har ju under sin tid i den svenska offentligheten manat på utvecklingen mot större klyftor.
Vi krävde ingen ursäkt och vi påstod inte att det handlade om gäng.

Inga floskler

Naturligtvis hävdade vi inte att Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt bär det direkta ansvaret för det som hände i Annedal. Det skulle nämligen vara stoppdumt, till och med om det hade handlat om gängbrottslighet.

"Floskler biter inte på gängkriminella", skrev Åkesson i tisdags.
Ta först bort bjälken i ditt eget öga, som det står i bibeln.

Brottslingar bär ansvaret för sina handlingar. Samhället måste använda de medel en rättsstat förfogar över. Men en rättsstat delar inte ut en kollektiv skuld. En rättsstat pekar inte ut människor utan bevis. Och i rättsstaten Sverige har militären annat att göra än att patrullera gatorna.

Våldet är på riktigt, både skjutningar och det som hände i Göteborg. Det drabbar riktiga människor och inträffar i riktiga svenska samhällen. Det vore klädsamt om politiker uppträdde som om de förstod det.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Göteborgsexplosionen - vi kan inte ha det så här

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Annedal

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Skjutning