Världens modernaste land är värt att hyllas

Publicerad 2018-06-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilden av de glada ungdomarna i SSU Hyltes nyvalda styrelse fick landets rasister att tappa masken. Styrelseledamöterna var varken blonda eller blåögda och när bilden publicerades i fredags på SSU Hallands Facebooksida började hånet och hatet fullkomligt forsa in.

"Vad är Brejvik",

"Ett cirkus sällskap?",
"Var hat dom ställt spjuten?",

"Folkets dom kommer att bli hård. Mycket hård! "Alternativ för Sverige".

Och så vidare i oändlighet.

– Att en sådan oskyldig bild kunde få så stor spridning, säger Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland.

Till slut plockade SSU ner fotot.

Inte ovanligt

Statsminister Stefan Löfven (S) gick ut och markerade hårt på Facebook medan näringsminister Mikael Damberg (S) åkte till Hylte för att träffa SSU-klubben. Säpo hörde av sig och polisen är inkopplad. Men tyvärr är det ofta så här vårt offentliga samtal ser ut, drevet mot SSU Hylte var grovt men tyvärr inte ovanligt.

Näthatarna kallar sig "Sverigevänner" men det är direkt missvisande. De hatar både nutidens Sverige och dagens svenskar, de hatar våra värderingar och vårt sätt att leva. En händelse som ser ut som en tanke är att högerextrema Alternativ för Sverige valde just denna vecka för att åka till Moskva och uppvakta Vladimir Putins parti Förenade Ryssland.
Med sådana "Sverigevänner" behöver vårt land inga fiender.

2006 började Sveriges Television sända serien Världens modernaste land med språkvetaren Fredrik Lindström och historikern Peter Englund. De försökte fånga den svenska mentaliteten, hitta raka svar på vad som är "typiskt svenskt".

- Har jag över huvud taget kommit fram till någonting egentligen, frågar sig Fredrik Lindström efter sex avsnitt.

Svenskar extrema

Han beskriver svensken som en "ganska extrem typ" snarare än så där "beige och lagom" som vi själva tror.

Vi är konflikträdda, litar på staten och är individualister. Enligt Peter Englund går rötterna för denna identitet djupt, ända till forntidens självägande bondeklass. Vi är "ensammast, självständigast, modernast och mest föränderliga" i hela världen sammanfattar Fredrik Lindström.

Drygt tio år senare har svenskhet blivit en brännande politisk fråga. Etnicitet, språk, religion och kultur är den nya tidens mest brutala slagfält. Och mycket står på spel. Om vi vill fortsätta vara världens modernaste land kan vi inte köra fast i nationalistisk nostalgi om fornstora dagar.

Seger för humanism

I morgon kommer riksdagen att rösta om två av denna mandatperiods mest kontroversiella frågor. En majoritet kommer att stoppa regeringens förbud mot vinstuttag ur välfärden. En annan majoritet vill ge 9000 ensamkommande ungdomar en ny möjlighet att stanna i Sverige. Trots att samma slags hatare som i Hylte har gjort allt för att smutskasta de ensamkommande så har det öppna samhället klarat utmaningen.

Morgondagen blir en seger för det öppna, humanistiska Sverige men även för välfärdslobbyister. När klubban faller har alla riksdagens partier faktiskt vunnit något. Demokrati är inte alltid att få som man vill, men alla har fått vara med vid bordet och blivit lyssnade på.

I dag är det Sveriges nationaldag. Världens modernaste land är värt en hyllning, inskränkt nationalism är det inte.

LEDARE: Vi firar mångfald i dag – inte
enfald