Mejla

Daniel Swedin

Ett jämlikt land är ett tryggt land

Ökad ojämlikhet skadar sammanhållning, demokrati, ekonomi, hälsa och tillväxt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Föräldrarnas bakgrund har störst betydelse för hur bra en elev lyckas i skolan. 
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Föräldrarnas bakgrund har störst betydelse för hur bra en elev lyckas i skolan. 

LEDARE

"Som hämtade ur Internationella Valutafondens krav på reformer för latinamerikanska krisekonomier på 80-talet". Så skrev ekonomikrönikören Per Lindvall när C-ledaren Annie Lööf i vintras presenterade sina anspråk för att ställa upp som Stefan Löfvens budgetunderlag.

Socialdemokraterna tog budet och nu blir det så kallade 73-punktsprogrammet verklighet. Det blir sänkta skatter för höginkomsttagare, försämring av a-kassan och tredubblat rut-avdrag. Dessutom vilar ett hot över arbetsmarknadens parter att acceptera en kraftig urholkning av anställningsskyddet.

När klyftorna är så groteska att OECD och andra betongbunkrar för den ortodoxa marknadsliberalismen talar om hur ojämlikheten hotar tillväxten och underminerar demokratin, då kommer Sverige öka klyftorna ännu mer. Detta i en tid då inkomstskillnaderna aldrig varit större.

I går presenterade LO sin stora jämlikhetsutredning med 115 konkreta förslag på hur Sverige återigen ska bli världens mest jämlika land.
Det handlar dels om ekonomi. Om att kapitalinkomster och stora förmögenheter beskattas mer rättvist. Om att människor måste ha ekonomisk trygghet när de blir arbetslösa eller sjuka. Om att folk som jobbat hela livet ska få en pension att leva på.

Men det handlar också om att staten måste bygga bostäder som vanligt folk har råd att bo i, att skolvalet görs mer rättvist, att det anställs fler i offentlig sektor, att skolpengen tas bort, att arbetslösa ska få hjälp med att få jobb och att människor inte ska utnyttjas i arbetskraftsinvandring.

En del skulle hävda att LO:s program är omöjligt eftersom högern så totalt dominerar i riksdagen. Samtidigt vet vi att människor ogillar stora klyftor och att ojämlikhet är dåligt för sammanhållning, integration, ekonomi, hälsa och förväntad livslängd.

Ett jämlikt samhälle är helt enkelt tryggare. Och ett tryggt samhälle säger ju alla riksdagspartiet att de vill ha.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.