Mejla

Anders Lindberg

SD och KD visar sitt reaktionära ansikte

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

Aftonbladets EU-debatt inleddes med ett praktbråk om skandalerna kring Peter Lundgren (SD) och Lars Adaktusson (KD). Den första av de två har fått be om ursäkt för att han har tagit på en kvinnlig partikollegas bröst – den andra har vid 22 tillfällen röstat mot abort i Europaparlamentet.

Det säger ganska mycket om valrörelsen hittills. Skandaler har ersatt sakpolitik.

I Sverige är jämställdhet oftast en självklarhet i debatten. Angrepp på aborträtten, som KD:s förslag om så kallad samvetsfrihet, där vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter, är ovanliga.

Inte pålitliga

Varken SD eller KD är pålitliga när det kommer till jämställdhet och när media skrapat på ytan inför valet så spricker det.

SD har konsekvent motarbetat jämställdhet. Peter Lundgren har exempelvis själv röstat mot krafttag mot sexuella trakasserier i Europaparlamentet, något Helene Fritzon (S) påpekade lite syrligt i debatten.

Motståndet mot kvinnors rättigheter går djupt. SD har alltid velat inskränka aborträtten, de vill slopa pappamånaderna och vill, liksom många andra nationalister, se en betydligt mer ålderdomlig kvinnoroll.

Adaktussons irrvägar

Lars Adaktusson å sin sida har de senaste veckorna avslöjats med en lång rad tvivelaktiga kontakter med personer och organisationer på den yttersta högerkanten, som abortmotståndare och homofober.

Att DN nu avslöjar att han till skillnad från övriga demokratiska partier röstat mot abort – vid 22 tillfällen – kommer kanske inte direkt som en överraskning, men det bidrar till att stärka bilden av KD som ett djupt reaktionärt parti.

Adaktusson motiverar sina röster mot abort med att han inte vill att dessa frågor ska avgöras i EU. Samtidigt har han enligt DN arbetat för samvetsfrihet på EU-nivå, så argumenten går inte ihop

Högerpopulistisk backlash

Att jämställdhet blir en del av EU-valrörelsen är naturligt, det pågår en högerpopulistisk backlash i hela unionen. Att just SD och KD hamnar snett är heller inte förvånande.

Men det är faktiskt ett underbetyg åt både media och politiska partier att den här debatten kommer först med några dagar kvar till valet.

Både SD och KD måste granskas betydligt mer även när det inte är val.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.