Ju större skolklass desto större vinst

Samtidigt som Ericsson och H&M i dagarna presenterade dystra kvartalsrapporter så kunde i alla fall den privata skoljätten Academedia rapportera att vinsten för det senaste kvartalet ökade med 16,9 procent och landade på 166 miljoner. Det är mumma för aktieägarna som hoppas på rejäla utdelningar i samband med nästa bolagsstämma.

Betygsinflation

Både Handelsbanken och Danske Bank har nyss börjat rekommendera investerare att köpa Academedia-aktier och enligt en analys i tidningen Affärsvärlden finns det goda utsikter för koncernen att växa snabbt under många år framöver, i Sverige men också i Norge och Tyskland.

Studier pekar på att vi med friskolorna fått ökad skolsegregation, sämre skolresultat, omotiverad betygsinflation och ökade utgifter för kommunerna. Men det är alltså business as usual för välfärdsprofitörerna, trots politiska försök att begränsa vinsterna. Ändå finns det ett orosmoln: lärarna tjänar för mycket.

Det som kostar inom svensk skola är framför allt personal och det mesta vi betalar i skatt går till löner. Den som vill göra vinster i en sådan bransch måste se till att skära i personalkostnaderna. Och hur gör man det bäst?
Vi vet att aktiebolag som driver skolor i Sverige etablerar sig där de har störst möjligheter att få elever som inte kräver extra stöd. De tar helst emot elever med välutbildade föräldrar. Deras pedagogiska profiler vänder sig ofta till studievana föräldrar och de lockar med oskäligt höga betyg.
Lärare i friskolekoncerner tjänar ofta betydligt mindre än sina kolleger i kommunala skolor. På aktiebolagsskolorna saknas ofta skolbibliotek och gymnastiksalar.

Skatt betalar ränta

Enligt Skolverkets statistik så gick det 14 elever på varje lärare i Academedias grundskolor. I de kommunala skolorna går det 11,8. För att Academedia och Internationell uppnå samma lärartäthet som kommunala skolor måste koncernen anställa 900 nya lärare. Det skulle betyda en årlig kostnad på 450 miljoner och det är pengar Academedia hellre använder till köp av andra företag, expansion utomlands, räntor på lån och utdelning till sina ägare.

I dag driver Academedia 369 svenska förskolor, grundskolor och gymnasieskolor med fler än 60  000 elever. Man kontrollerar en femtedel av hela friskolesektorn. Det är en bra affär för aktieägarna.

Men för det svenska samhället?

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln