Harry Potter skapade en politisk generation

Unga som läst Harry Potter-böckerna är mer toleranta, tror på jämlikhet och är emot hårda straff. Det visar en studie från Pennsylvanias universitet 2016. Den bästsäljande bokserien har skolat en ung generation och visar hur viktig berättelsen är i politiken.

Prefektens misstag

En tankeväckande karaktär i Harry Potter-böckerna är Percy Weasley. Percy är bror till Harrys bästa vän Ron och för det mesta en bakgrundsfigur. Han är högpresterande perfektionist, blir retad av sina syskon och drömmer om att bli premiärminister.

Under böckernas gång börjar Percy jobba för trollkarlsregeringen och stiger snabbt i graderna. När den onda trollkarlen Voldemort nästlar sig till politisk makt förnekar Percy det som händer. I stället för att ta ställning bryter han kontakten med sin familj som aktivt organiserar det politiska motståndet.

Den lata ondskan

Percy är inte ond. Han är ambitiös, följer reglerna och missar de små förändringarna. Varken Voldemort eller verklighetens politiska hot tar makten snabbt och tydligt. Snarare etableras ondska gradvis.

Därför är det viktigt att min generation lärt sig känna igen den lata ondskan. De som har vuxit upp med Harry Potter vet att passivitet är godkännande - gör man inte aktivt motstånd mot en politisk utveckling, är man en del av den. Det duger inte att luta sig tillbaka och titta på.

I böckerna lärde vi oss att civil olydnad är att ta ansvar för samhällsutvecklingen. Elin som stoppade en utvisning till Afghanistan genom att vägra sätta sig ner på planet har säkert läst Harry Potter. Hade hon gått på trolldomsskolan Hogwarts hade hon varit med i motståndsrörelsen Dumbledores armé.

Voldemorts trollfabriker

Voldemort tar politisk kontroll genom att obemärkt infiltrera Trolldomsministeriet. Han använder sig av imperiusförbannelsen för att förhäxa arbetande på ministeriet och styra deras handlingar. På så vis verkar det som att fler stödjer Voldemort och hans anhängare än vad som verkligen är fallet.

Det för tankarna till dagens politiska trollfabriker. Där arbetar anställda med att pumpa ut falska nyheter och med fejkkonton ge bilden av en stark opinion, ofta högerextrem. Trollen och deras kommentarer får vanliga nätanvändare att tro att det som tidigare varit extremt nu är vanligt. Genom falska anhängare sprids och normaliseras den onda ideologin.

Förståelse och mod

I den sista boken i Harry Potter-serien återvänder Percy Weasley. Trolldomsministeriet har fallit och Percy ser plötsligt med sina egna ögon att hans familj haft rätt. I den avslutande striden slåss Percy på Harry Potters sida, mot sina tidigare chefer i regeringen.

Percy gav medlöparen ett ansikte och dagens aktivister förståelse för sina politiska motståndare. Författaren JK Rowling skolade en hel generation i politisk medvetenhet, mod och aktivism. Kraften i en politisk berättelse går inte att förneka.