I SD-land kan en kram bli ett brott

Valet 2018: Tjänstemännen har rätt att vara oroliga

En dialogpolis har nu blivit anmäld i Danmark. Anledningen – hon gav en tröstande kram till en kvinna iförd niqab under en demonstration mot det danska niqab- och burkaförbudet i augusti. Förhör har genomförts. Anmälan motiveras med att ett foto på omfamningen kan tolkas som att dansk polis sympatiserar mer med niqabdemonstranter än med den nya lagen. Bakgrunden: det var väldigt varmt under dagen för demonstrationen och polisen gav en flaska vatten till en demonstrant iförd niqab, då denne såg ut att må dåligt. En annan kvinna iförd niqab kom fram och frågade om deras klädsel nu skulle resultera i böter. När svaret var nej brast det för kvinnan, hon började gråta. Dialogpolisen gav i det läget kvinnan en kram, uppger hon.

Nu utreds polisen för tjänstefel. Så kan värdegrunden förflyttas i ett land, steg för steg. En kram från en polis blir ett lagbrott.

Tjänstemännens brev fick Carl Bildt att se rött

Det finns en intressant parallell till det som nu sker i Sverige. Ett brev från 261 opolitiska tjänstemän vid regeringskansliet har sänt svallvågor genom det politiska landskapet och fått Carl Bildt att se rött. I brevet, som gick till förvaltningschefen Mikael Granholm, uttrycks att man vill ha garantier för att nästa regering – eller dess stödpartier – inte kommer att ”urholka regeringskansliets värdegrund och policys inom mångfald och icke-diskriminering”. Det handlar framför allt om hur Sverigedemokraterna skulle kunna påverka myndighetens värdegrund, enligt uppgiftslämnare till Dagens Nyheter.

På Twitter slog Moderaternas tidigare partiledare Carl Bildt fast att “Tjänstemän i regeringskansliet skall vara lojala mot den regering som den demokratiska processen enligt regeringsformen leder till. Punkt. Slut.” Dessutom menade han att tjänstemännens utspel är en kampanj ”mot en alliansregering” och ett resultat av "den linje som Socialdemokraterna håller på att driva”.

Det kan ses mot bakgrund av att 324 M-politiker anger att de vill ta makten med hjälp av SD, i en enkät till Expressen. Där ingår bland annat den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn.

SD framhåller Ungern som föredöme

I Europa ser vi resultatet av den högerpopulistiska politikens framfart, och den traditionella högerns korsbefruktning med extremister. I Ungern har Viktor Orbáns regering stängt ner liberala universitet, och tagit kontroll över medier och domstolarna. Vid Ungerns gräns tvingas flyktingar tillbaka med våld. Ungern framhålls genomgående av SD som ett föredöme, inte bara för flyktingpolitiken. Efter årets Almedalstal fick Jimmie Åkesson en rak fråga av P1: Viktor Orbán eller Angela Merkel? Åkessons svar: Orbán.

I Danmark ser vi tydligt avtrycket från SD:s systerparti Dansk Folkeparti. En bantad budget till public service tvingar Danmarks radio till kraftiga nedskärningar. Men frågan är om inte det största avtrycket handlar om människosynen? I Danmark utreds nu en empatisk handling som ett lagbrott.

Självklart ska tjänstemännen vara opolitiska, men de har också rätt att vara oroliga. De ser tydligare än de flesta vart det bär hän, om alliansen tar genvägen SD till makten.