Amazon är ett hot mot det svenskaste vi har

Säkrare arbetsplatser står högst på önskelistan i år

Truckförare är den mest olycksdrabbade yrkeskategorin bland män. Här är en truckförare på ett av Amazons lager i Washington, USA.

Idag är det Black Friday och när den här texten publiceras lär shoppingen pågå som allra mest. Elektronikkedjornas reklamkampanjer om fyndläge har tajmats in lagom till löningshelgen. Nu ska julklapparna krängas till vrakpriser.

Fler än vanligt väntas julhandla på nätet och bland de som redan har vanan inne kommer en ännu större del av köpen att göras online. Jämfört med förra året väntas julhandeln på internet öka med 26 procent. Det framgår av Postnords E-barometer för det tredje kvartalet.

Hur ska ett företag som är känt för sin fientlighet mot fackföreningar passa in i ett land som hålls som en global förebild när det kommer till arbetares rättigheter?

Löningen är inte det enda som sammanfaller med Black Friday. Under fredagen skickade Arbetsmiljöverket nämligen ut ett pressmeddelande där de lyfter fram hur människorna som arbetar inom e-handeln har det på jobbet. Myndigheten ser bland annat stora brister på utlämningsställen, som den där kiosken på hörnet där man både kan köpa en påse dillchips och hämta de nya sneakers man beställde med en knapptryckning härom dagen.

Där saknas ofta rutiner för att se till att arbetsmiljön är tillfredsställande. Många problem är kopplade till belastningsergonomi. Paketens greppbarhet, hur man lyfter en låda och antalet enskilda förpackningar man ska hantera under ett pass är viktigare än man tror.

Det där som man brukar höra någon rådig kompis säga när man får hjälp med flytten - "lyft med benen, inte med ryggen" - blir så klart helt avgörande för personer som jobbar med att flytta kartonger varje dag.

Truckförare mest olycksdrabbade

Längre bak i handelskedjan finns lagerarbetarna. Där finns till exempel truckförare som är den mest olycksdrabbade yrkeskategorin bland män i Sverige. Man kan fråga sig om den stora press sådana grupper av arbetare upplever nu kommer att avta.

Kanske sätter e-handelns expansion tvärt om en ny norm för hur vi svenskar shoppar i framtiden. Det är en marknad som ett av världens största näthandelsföretag, Amazon, kommer att vilja ha en del av.

Amazon lanserade sin svenska sajt under hösten. Om företaget väljer att även inträda som arbetsgivare i Sverige kommer vi att ställas inför en stor fråga.

Skurkföretag kan inte accepteras

Hur ska ett företag som är känt för sin fientlighet mot fackföreningar passa in i ett land som hålls som en global förebild när det kommer till arbetares rättigheter?

Den ömsesidiga respekten som arbetstagare och arbetsgivare uppnår genom att teckna kollektivavtal är bland det svenskaste vi har. Det hot som skurkföretag som Amazon utgör mot det kan inte accepteras.

Sådana hot motas bäst i grind genom att enträget ställa krav på att arbetarna inom e-handeln ska slippa skada sig när de går till jobbet. Så skriv upp säkra arbetsplatser högst på årets önskelista.