Klyftor gör oss otrygga och misstänksamma

FN-rapport visar på längtan efter jämlikhet

Bristen på jämlikhet är ett globalt problem. FN-organet UNDP konstaterar att bristen på jämlikhet minskar tilliten.

Klimatkrisen och teknikutvecklingen är de två faktorerna som kommer påverka den mänskliga utvecklingen mest enligt en rapport från FNs utvecklingsorgan UNDP.

Bristen på jämlikhet slår redan hårdast mot de fattiga och tekniska framsteg som artificiell intelligens kan komma att leda till att hela länder hamnar på efterkälken konstateras det i rapporten.

Dyster bild

Det är en ganska dyster bild av läget som tecknas av mänsklighetens utveckling. Klimatkrisen är skapad av människan och skulle kunna bromsas av människan, men alldeles för lite händer, så medeltemperaturen fortsätter stiga.

Samma sak gäller bristen på jämlikheten. Det finns stora möjligheter att på både global och nationell nivå fatta politiska beslut som ökar jämlikheten, men istället för att klyftorna minskar, ökar de.

I detta finns dock också ironiskt nog hoppet. Problem som människan skapat, är vi också kapabla att lösa. Eller borde i alla fall vara det.

Vi litar inte på varandra

Kön, etnicitet och föräldrarnas ekonomi styr våra livsvillkor skriver man vidare i rapporten. Så även i Sverige, kan tilläggas.

Bristen på jämlikhet gör att vi inte litar på varandra och skapar en brist på tilltro även till samhället. Ju mindre jämlikhet, desto större social oro visar UNDPs rapport.

Därför är det kanske inte heller så konstigt att allt fler människor globalt anser att inkomstklyftorna faktiskt måste minska.

Kan omsättas i svenska förhållanden

Vad som syns på global nivå kan omsättas i svenska förhållanden. Vi har det väldigt bra i Sverige, men välståndsutvecklingen omfattar inte alla.

Bristen på socioekonomisk jämlikhet påverkar vår relation och tillit till varandra.

Och det är precis det som hänt i Sverige. Även om Jimmie Åkesson alltid mässar om migrationspolitiken och människorna som kommer till Sverige som ett problem är det uppenbart när vi tittar på slutsatserna UNDP drar att problemet i själva verket handlar om för lite jämlikhet. Om växande klyftor och frånvaro av tydliga politiska ansatser för att överbrygga dem.

För partier som inte ser jämlikhet mellan människor som ett viktigt mål är det onekligen bekvämt att rikta fokus bort från detta.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.