Mejla

Jenny Wennberg

Försvaret viktigt även när hotet är ett virus

Vår försvars- och beredskapsförmåga kräver bred samsyn

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Vad som står klart efter att ha levt under hotet av coronaviruset i några månaders tid är att vi behöver ett starkt försvar även i fredstid.

Vår beredskap är sammanflätad med vår försvarsförmåga. I Älvsjö utanför Stockholm har Försvarsmakten byggt fältsjukhus exempelvis, de militära lager som vi hade haft stor nytta av idag är sedan länge avvecklade och i detta finns ett tydligt besked om att vi behöver ett totalförsvar som är starkare än idag.

För även om Sverige haft fred i över 200 år, är Försvarsmakten en viktig del av vår förmåga att värja oss från mer påträngande hot än en militär invasion. Som exempelvis en pandemi.

Totalförsvar är både det militära försvaret och civilförsvaret. Det är lätt att glömma bort när vi inte står mitt i en kris. Den ena klarar sig inte utan den andra.

Försvarsmakten anser sig själva behöva ytterligare 55 miljarder kronor fram till och med 2030 för att man skall kunna utföra sitt uppdrag. Det är onekligen en ganska rejäl summa.

Förhandlingarna om hur Sveriges försvar ska se ut 2021 till och med 2025 och vilka pengar vi egentligen ska lägga på det är hårda just nu. Ett ställningskrig pågår politiskt kring hur stor budgeten egentligen ska vara. Kärnproblemet i förhandlingarna var att Försvarsberedningen och Försvarsmakten inte var överens om hur man skulle räkna.

Målet har varit att vi ska lägga motsvarande 1,5 procent av BNP, mer realistiskt är dock 2 procent. Det betyder också att skattenivån måste öka om Sverige ska nå en rimlig beredskapsnivå och försvarsförmåga.

Det är viktigt att vara ärlig med politiskt.

Att Socialdemokraterna men också Centern vill ha en bred uppgörelse är vettigt.

Vissa politikområden kräver blocköverskridande överenskommelser av det enkla skälet att det för Sveriges bästa krävs en samsyn och stabilitet.

Försvaret är ett sådant område.

Det har vi också lärt oss våren 2020.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.