Sjukförsäkringens haveri tas äntligen på allvar

Annika Strandhäll har förstått till sist

Uppdaterad 2019-09-30 | Publicerad 2019-06-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är djupt bekymrad. Det skriver hon på Facebook, och det är haveriet i sjukförsäkringen som oroar ministern. "Svårt sjuka människor som saknar arbetsförmåga faller mellan stolarna" skriver Strandhäll.

Det är en alldeles korrekt beskrivning av verkligheten. Aftonbladet har gång på gång kunnat berätta om fall efter fall där sjukförsäkringens orimliga regler slagit sönder vardagen för svårt sjuka människor. Nu ska regeringen göra om och göra rätt. Två utredningar är tillsatta, målen om att sänka antalet sjukdagar har formulerats om och en generaldirektör är utbytt.

För ett och ett halvt år sedan lät retoriken lite annorlunda. I en stor debattartikel berättade Annika Strandhäll att hon noterat den förtvivlan Försäkringskassans beslut om indragen sjukpenning orsakade.

Problemet är inte pedagogik

Redan då flaggades det för utredning, men framför allt ville minister att Försäkringskassan skulle bli bättre på att förklara varför sjuka människor berövades sin ekonomiska trygghet. Som om problemet vore pedagogiskt och inte juridiskt, administrativt eller – framför allt – mänskligt.

Aftonbladets ledarsida har tidigare sammanfattat sjukförsäkringens problem i tre punkter. Det handlar för det första om idén att människors arbetsförmåga efter en ganska kort tids sjukskrivning ska prövas mot en påhittad arbetsmarknad med jobb som inte finns. I reglerna kallas det "normalt förekommande arbeten".

Effekterna har blivit halsbrytande uppvisningar i byråkratisk okänslighet och verklighetsfrämmande arrogans. De drabbade har dessutom haft orimligt svårt att få rätt när besluten överklagats.

Handlar om individer

Den andra punkten handlar om Försäkringskassans möjligheter att ta individuella hänsyn, trots att det ju är individuella fall det handlar om. En 32-åring i storstaden har andra möjligheter än en utslitens 63-åring i glesbygd, som Anders Lindberg i början av maj konstaterade på den här sidan.

På dessa två punkter lovar Strandhäll nu åtgärder. Hon väntar på de underlag som behövs för att nå en förändring.

Den tredje punkten på ledarsidans lista handlade om läkarintygen där Försäkringskassan ofta ställer orimliga krav, inte minst när det gäller psykosociala diagnoser. På den punkten ger Strandhälls inlägg på Facebook inga besked.

Det är bra att socialförsäkringsministern bytt utgångspunkt. Problemen med sjukförsäkringen är inte pedagogiska. De är sociala och ekonomiska. Människor som inte får hjälp utan i stället ser sin tillvaro slagen i spillror. De blir dessutom ofta sjukare än de var från början.

Nu säger Annika Strandhäll att sjukförsäkringen måste vara trygg, rättssäker och begriplig. Och att det innebär förändringar på riktigt och från grunden.
Det låter utmärkt. Vi väntar på att få se det i verkligheten.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.