Gynekologer får bonus för att skära i kvinnor

På Ultragyn får gynekologerna betalt efter hur omfattande deras ingrepp är.

Privatdrivna Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm har satt i system att operera kvinnors underliv, trots att det inte alltid varit nödvändigt. Ju dyrare och mer omfattande ingrepp desto mer pengar har både kliniken och de opererande gynekologerna fått i lön. Det visar Expressens granskning av gynkliniken i dag.

Tidningen har speciellt undersökt statistiken för titthålskirurgi på kvinnor med oklara buksmärtor. Där framgår att de landstingsdrivna sjukhusen gör ungefär samma saker. I de flesta fall stannar det vid undersökningar för att kontrollera att allt ser normalt ut, ibland tas det även vävnadsprov, mer sällan rena operationer.
Men på Ultragyn ser statistiken annorlunda ut.

Närmare hundra procent av de kvinnor som undersöks med titthålskirurgi får någonting klippt, skuret eller bortbränt. Det betyder högre ersättning från landstinget.

Läkarnas unika bonussystem

Eftersom Ultragyn har ett förmodligen helt unikt bonussystem – där de får mer betalt ju mer de skär – kan ett enda kirurgiskt ingrepp ge gynekologerna ett par tusenlappar extra.
Expressens granskning visar dessutom att Ultragyn återanvänder instrument som av hygienskäl ska slängas efter en användning.
Fram träder en bild av en girig organisation som sparar pengar på bekostnad av kvinnors hälsa, samtidigt som de utnyttjar möjligheterna att mjölka landstingen på pengar genom omotiverade ingrepp.

Ägaren kritisk till vinsttak i välfärden

Ultragyn ägs av vårdjätten Praktikertjänst tillsammans med sex enskilda läkare. Praktikertjänst har varit en högljudd kritiker till Ilmar Reepalus välfärdsutredning som föreslår ett vinsttak för företag i välfärden.
I en kommentar till utredningen har Praktikertjänsts presschef Erik Magni hävdat att det skulle vara en myt att vinsten i privata välfärdsföretag skapar någon form av ”läckage” från den offentliga ekonomin.

– Tvärtom så hjälper de privata välfärdsföretagen den offentliga sektorn att rationalisera och spara pengar, säger han.
Sedan Expressen börjat ställa frågor har Stockholms läns landsting gjort en mindre revision av Ultragyn. Redan de första resultaten visar att kliniken gör felaktiga diagnoser och därmed fått för mycket betalt.

Ett system som löpt amok

I onsdags inledde Landstinget en fördjupad granskning av Ultragyn. Samma dag gav Alliansen i Stockholms läns landsting Ultragyn utökat uppdrag. I själva verket borde politikerna självklart avvakta undersökningens resultat. Ska ett företag som Ultragyn ens få verka i vården?
Historien om Ultragyn visar på hur den vinstdrivna välfärden löpt amok. Den svenska riksdagen måste kunna ena sig om ett system där det ska vara omöjligt att tälja guld med smörkniv genom omotiverade ingrepp i kvinnors underliv.

Följ ämnen i artikeln