Bebisens huvud syntes när Ida övergavs på BB

Politikerna skrämmer kvinnor från att bli gravida "Då fick jag panik"

Barnmorskekrisen i Stockholm riskerar att spridas till andra delar i landet.

Få kan ha undgått att det råder barnmorskekris i Stockholm. Över hundra barnmorskor har sagt upp sig i regionen bara i år och de senaste dagarna har situationen blivit allt mer akut. Vårdförbundet varnar nu för att krisen kan spridas till andra delar av landet som också slagit larm om bristande arbetsmiljö.

Vad krisen innebär i praktiken kunde Ida Östensson berätta om i P1:s Studio Ett i veckan. Hon födde sitt andra barn för en månad sedan på Södersjukhuset, där över 40 barnmorskor och samtliga chefer på förlossningen sagt upp sig sedan årsskiftet.

Fick panik

Ida vittnar om en verksamhet som fungerar men där tryggheten har fått stryka på foten. Hennes ryggmärgsbedövning dröjde och personalomsättningen under förlossningen var stor. Men allra värst, menar hon, var att hon övergavs av personalen när huvudet på bebisen syntes och var på väg ut.
– Då behövde alla springa ut på ett akutlarm. En undersköterska som jag aldrig hade sett ansiktet på eller hälsat på kom in. Hon skulle hålla emot så jag inte skulle spricka totalt och då fick jag panik helt enkelt, berättar Ida Östensson i radion.

Ida beskriver hur hon skrek genom lustgasen till sin partner: "Det här går inte!". Efter att barnet kommit ut bad Ida undersköterskan om ursäkt. Undersköterskan uttryckte förståelse och sa att hon också hade känt sig otrygg i den situationen.

Ingen eftervård

Någon eftervård på BB var det heller inte tal om. Ida Östensson jämför med sin tidigare förlossning då vårdpersonal tittade till henne och barnet titt som tätt efteråt. Nu var hon tvungen att ringa för att få någon kontakt. För att få sin förlossningsjournal förklarad för sig kontaktade hon vänner som är utbildade barnmorskor, på Södersjukhuset erbjöds ingen sådan information.

Kanske var personalen upptagen med att springa som skottspolar mellan nya födande kvinnor.

Brist på politisk vilja

Barnmorskekrisen är inget nytt utan har pågått under ungefär lika lång tid som moderaten Irene Svenonius har varit den person med högst politiskt ansvar för sjukvården i region Stockholm. Svenonius har i de få intervjuer hon ställt upp i sagt att hon är bekymrad över barnmorskornas protester. Men tydligen har hon inte varit tillräckligt bekymrad för att göra något åt situationen i tid.

Sverige har över 8 000 legitimerade barnmorskor, problemet är att en dryg femtedel jobbar någon annanstans än i förlossningsvården. Om barnmorskorna pekar ut arbetsmiljön och underbemanning som orsak till att de väljer andra arbetsplatser borde det ske skarpa politiska åtgärder på det området.

Förlossningshistorier som Ida Östenssons är dessvärre inte unika. Det riskerar att sätta skräck i blivande mammor och vi kan inte tillåta att kvinnor börjar dra sig för att bli gravida på grund av en bristfällig förlossningsvård.

Stockholm har pengarna och personalen, det är den politiska viljan som saknas.