Unga tar ställning mot våldet på Nordirland

Det här betyder valresultatet

Allianspartiet blev Nordirlands tredje största parti.

Tid är en mäktig politisk kraft.

För de unga som vuxit upp på Nordirland sedan fredsavtalet signerades 1998 är ”The Troubles” nutida historia. Med betoning på historia.

När det trettioåriga brutala kriget pågick som värst mellan katoliker och protestanter var dagens unga knappt påtänkta. Däremot har de vuxit upp i en tid som präglats av en skör fred. Ett avtal som garanterat såväl protestanter som katoliker parlamentarisk makt.

Men som fortsatt dela upp befolkningen i två religiösa och kulturella läger. Protestantiska unionister som vill vara en del av Storbritannien och katolska republikaner som vill enas med Irland.

I torsdags skrev Nordirlands unga in sin egen berättelse i historien då landet gick till val. Med det kom de också att rita om den politiska kartan.

Allianspartiet lockade unga

Uppstickarpartiet The Alliance party, Allianspartiet, kom att bli det tredje största partiet med 13,5 procent. De snodde röster från både det republikanska, katolska nationalistpartiet Sinn Féin och det protestantiska unionistpartiet DUP.

Allianspartiets väljare domineras av unga i tjugo- och trettioårsåldern som är trötta på uppdelningen mellan katoliker och protestanter. Istället vill de bygga broar däremellan.
Brobryggande må låta som politikens mest urvattnade klyscha. Men på Nordirland är det en revolutionerande tanke. Särskilt om den backas upp av en ny generation beredda att omsätta den i handling.

Det öppnade upp för valets stora skräll: För första gången blev Sinn Féin parlamentet Stormonts största parti med 29 procent av rösterna. Deras ledare Michelle O’Neill kommer därmed att utnämnas till försteminister. DUP:s ledare, Jeffrey Donaldson, får nöja sig med att bli vice försteminister då partiet fick 21 procent.

Det här är ett maktskifte med enormt symbolvärde. Som allt på Nordirland.

DUP straffades av väljarna

DUP straffades hårt av sina egna kärnväljare. Ilskan har varit stor över tullgränsen i havet mellan Nordirland och Storbritannien, det så kallade Protokollet som är en del av brexitavtalet. Man har befarat att det är det första steget mot ett enat Irland.

Skulden riktades mot DUP för att alltför länge ha backat Storbritanniens premiärministrar i förhandlingarna med EU.

Med Sinn Féin vid rodret lär Protokollet bestå. Och en folkomröstning om ett enat Irland komma som ett brev på posten inom några år, och därmed återigen sätta den sköra freden i gungning.

Såvida inte den unga brobyggande generationen sätter ned foten.
Och de blir bara fler för varje år.

Ibland är allt som behövs lite tid.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln