Människohandlare fälls sällan av domstol

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I torsdags, på internationella kvinnodagen, var jag på ett mycket intressant seminarium om trafficking, arrangerat av s-kvinnor och Handels.

Handel med kvinnor och barn för sexuella ändamål, eller ”trafficking”, beror på att vissa män från rika länder tar sig rätten att utnyttja fattiga kvinnor och barn.

Man tror att 400 000 – 500 000 kvinnor och barn är offer för denna handel i Europa varje år. Problemet växer för varje dag. Kriminella ligor köper och säljer människor som tvingas leva under ständiga hot och i slavliknande förhållanden.

Trafficking kan jämföras med handeln med vapen och droger. Skillnaden är att det är mer lönsamt och mindre farligt att ägna sig åt denna form av kriminalitet. Det är lätt att smuggla kvinnor över gränsen genom att ge dem ett falskt pass. När de har kommit bort från ursprungslandet kan människohandlarna göra vad de vill med kvinnorna eftersom de vistas illegalt i det nya landet. Ofta handlar det om fattiga kvinnor från landsbygden som inte kan räkna med hjälp hemifrån. De vågar inte protestera ens om de utsätts för många våldtäkter och ständig misshandel.

Många luras med löften om arbete. Några vet redan från början om att det handlar om prostitution. Men ingen hade räknat med att behandlas som en slav.

Det händer ibland i Sverige att någon som är inblandad i trafficking fälls för koppleri, men rättsväsendet lyckas sällan fälla någon för människohandel. Man försvarar sig med att det är svårt att hitta bevis och att kvinnorna sällan vågar tala. Att inte kvinnorna vågar vittna är förståeligt när de vet vilka kriminella ligor de har att göra med och när de också vet att de kommer att sändas tillbaka till sina hemländer.

Om de vittnar kan de bli mördade och då vill de hellre fly tillbaks till sina länder för att slippa bli förföljda.

Under diskussionen betonade flera talare att problemet med sexslaveriet måste angripas från efterfrågesidan.

Carina Olsson, från Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, menade att den svenska sexköpslagen haft betydelse för att begränsa handeln eftersom sexköparna är oroliga att åka fast. Lagen har också påverkat attityderna till sexköp och gjort det mindre accepterat. Inom EU finns starka krafter som arbetar för att legalisera prostitution och vill dra en gräns mellan prostitution och sexslaveri. Från det hållet menar man att kvinnor frivilligt väljer att prostituera sig.

Men det är inte sant, för om man tittar på de kvinnor som är prostituerade mår de allra flesta psykiskt dåligt och är beroende av ­narkotika.

Carina Olsson framhöll vikten av att använda moderna medel för att uttrycka motbilden av sexhandeln. Ett bra sätt var de tröjor med texten ”Football yes prostitution no” som s-kvinnor spred under fotbolls-VM i Tyskland förra året. Andra sätt är att jobba i olika typer av nätverk, ta diskussioner om prostitution och sexhandel i olika sammanhang och inte minst genom mer information i skolor. Ett sätt att säga, att hon tror på ordens och demokratins makt.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln