Mejla

Jonna Sima

Välkommen hit, ensamkommande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ensamkommande asylsökande manifesterade på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅ

LEDARE

I går klubbade riksdagen igenom att 9 000 ensamkommande unga från framför allt Afghanistan ska ges en ny chans att få stanna i Sverige om de studerar. Vänsterpartiet och Centerpartiet ställer sig bakom regeringen och därmed finns en majoritet för den nya lagen.

För de 9 000 som nu får tillfälligt uppehållstillstånd var torsdagen en lättnadens dag. Nu slipper de fortsätta leva i skräck om att riskera utvisning.

Det här är ungdomar som har bott här i flera år, många har hunnit rota sig, lära sig språket och få nya familjer. Men i och med de långa handläggningstiderna som flyktingkrisen orsakade på Migrationsverket har de hunnit fylla 18 år medan myndigheterna funderat.

Får möjlighet att gå gymnasiet

Just den här gruppen har drabbats hårt av att inte ha fått sin sak prövad i tid. Barn har en särskilt skyddad ställning i asyllagstiftningen, men i det här fallet har de prövats som om de vore vuxna eftersom de blivit myndiga sedan de kom hit.

Den tillfälliga lagen innebär att gruppen får möjlighet att gå ut gymnasiet och sedan har de ett halvår på sig att få ett jobb, därefter kan de få permanent uppehållstillstånd.

Moraliskt riktigt beslut

Frågan om de ensamkommande har varit en av valrörelsens mest laddade frågor. Moderaterna och Sverigedemokraterna har varit lagförslagets mest högljudda kritiker.

Centerpartiet valde att rösta med de rödgröna partierna och gick därmed emot sina allianskollegor. Annie Lööf säger till Dagens Nyheter att man som politiker ibland måste fatta beslut som kan anses vara kontroversiella, men som är moraliskt rätt.
Riksdagens beslut i går handlar om just det; och om att människor inte får fara illa av myndigheters tillkortakommanden.

Nu får 9 000 unga människor möjlighet att blicka framåt, med hopp om en ljusare framtid.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Politikens haveri ska inte krossa ungas liv

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter

Flyktingpolitik

Migrationsverket

Centerpartiet