Politisk panikångest stoppar häftiga hus

Malmös högsta hus är ett utropstecken - eller en obscen gest - mot resten av Sverige.

I Malmö kan de minsann. Redan för tio år sedan stod det 54 våningar höga Turning Torso klart nere vid Öresund.

Som ett utropstecken - eller en obscen gest - mot resten av Sverige.

Men när Stockholms stad planerar ett ännu lite högre hus vid Telefonplan, då slår panikångesten till.  Då protesterar skönhetsrådet och lokalpolitikerna oroar sig för att det ska bli för trångt i tunnelbanan. De tycker att huset är för högt, att det blir för blåsigt och dessutom kommer en långsmal skugga att röra sig över Svandammsparken i Midsommarkransen.

Blixten kan slå ner, huset kan attackeras och snö kan lägga sig på taket. Till sist är det nu Försvarsmakten som vill flytta hela huset av hemliga skäl.

Samtal pågår och vi får se om det någonsin blir 700 nya bostäder vid Telefonplan.

Högre och tätare

Stockholms politiker drabbas lätt av panikångest när det ska byggas nya hus. Men om alla ska få plats måste de bygga både högre och tätare. Om alla ska få plats måste stockholmarna tränga ihop sig lite.

För precis som DN:s ledarskribent Carl Johan von Seth uttrycker det har mark blivit en bristvara. Dålig tillgång på på mark bidrar till uppdrivna bopriser som gör att folk inte har råd att flytta till storstaden.

Stockholm behöver tusentals lägenheter och alla kan inte byggas på åkermark långt bort från staden. Stockholm ska inte glesas ut, staden måste förtätas. Den måste växa på höjden så att många människor får plats.

Bygg ut tunnelbanan

Om många bor på samma ställe kan de dessutom åka kollektivt till jobbet. Blir det för trångt vid Telefonplan får man väl bygga ut tunnelbanan. Tät bebyggelse är klimatsmart. Frågan är varför både röda och gröna lokalpolitiker så ofta bromsar försöken till förtätning av Stockholm. Höghus snöps och blir bara hälften så höga. Nya hus bekämpas, det blir en strid i varje kvarter.

Delvis beror det säkert på att många bostäder privatiserats och att de boende (väljarna) är livrädda för att värdet på högt belånade lägenheter ska minska när utsikten förändras.

Skälen för att stoppa byggen är i alla fall många, grönområden, grodor, bortglömda lekplatser och flygplan från Bromma. Det är bra att regeringen nu lättar på bullerreglerna, men det finns tusen andra skäl till varför det inte byggs i huvudstaden och det vanligaste är kanske att "det förstör stadsbilden".

Stockholm kan bättre

Nu är det väl ingen som tänkt placera höghus i Gamla stan, men visst kan husen skjuta i höjden i nyare områden. Parkerna ska bevaras, men de stora grönområdena i förorterna ekar numera tomma. De anlades när mammorna var hemmafruar och barnen lekte på gården, men i dag är det mest katter som kissar i sandlådorna. Ytterligare hus i gamla förorter kan bli ett lyft och ge underlag för fler kunder till nedläggningshotade lokalbutiker.

Ytterst handlar det om solidaritet med de bostadslösa. Om att ställa upp för ökad tillväxt som är bra för hela landet. Stadens politiker måste släppa sargen och ta upp striden med Malmö. Stockholm borde kunna bättre.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.