Vindrickande direktör struntade i skolbarnen

7 September 2016 Vinster i välfärden

Minns ni mannen som la upp en flaska på Facebook?

Det har gått tre år sedan JB-koncernens vd Anders Hultin publicerade en bild på sitt 779-kronorsvin. Hans skolkoncern hade just gått i konkurs, 14 500 elever hade förlorat sina skolor och deras lärare var arbetslösa.

”Because I’m worth it”

Anders Hultin verkade ändå nöjd med sin dag. Under bilden på Facebookflaskan beskrev han sin känsla: ”Because I’m worth it...”

Då tyckte han att JB:s konkurs var ett bra exempel på att friskolereformen fungerade. JB:s skolor var för dåliga, alltså gick de i konkurs.

Eleverna gav för liten vinst, helt enkelt.

I välfärdsdebatten har vinsten blivit viktigare än barnen. Enligt regeringens utredare redovisar välfärdsbolagen i dag sammanlagt 15 miljarder i övervinster. Det är pengar som borde gå till pennor, papper och nya skolböcker. Ja, det är så mycket pengar att de räcker till både fler lärare och högre lärarlöner.

Ändå hamnar pengarna i välfärdsdirektörernas fickor.

Regeringens utredare Ilmar Reepalu konstaterar att vinstnivån i de svenska välfärdsbolagen går upp till 40-50 procent. Det är högt, fyra till fem gånger mer än i den vanliga marknadsdrivna tjänstesektorn.

Politisk strid

Det är inte konstigt att det tornar upp sig till politisk strid om vinsterna. För näringslivet har skolor och vårdinrättningar blivit rena guldgruvorna. De ger dessutom säkra pengar eftersom välfärdsdirektörerna knappast behöver ragga sina kunder på stan. Pengarna flyter ju in i en jämn ström från landets alla skattebetalare.

Efter flera år av skolkris och fallande skolresultat borde resurserna självklart gå till barnen. Det är skoleleverna som behöver riktiga skolböcker och tillräckligt med duktiga lärare. Som behöver läxhjälp, skolhälsovård, bra mat och allt annat som gör dem till en välutbildad arbetskraft.

Snabba pengar

Man kan till och med tycka att Svenskt Näringsliv skulle uppskatta en sådan satsning på nästa generation, men direktörerna bryr sig mer om snabba pengar och än så länge har de stöd av både Alliansen och Sverigedemokraterna.

I november presenterar Ilmar Reepalu sin utredning om vinster i välfärden. Han har redan aviserat ett tak för vinstuttaget och det är bra. Välfärdsbolagen kommer givetvis att lobba som galningar denna höst, men frågan är om Alliansen orkar hålla emot?

När Annie Lööf står i Agenda och försvarar skolkonkurser utmanar hon även sina egna väljare. Enlig Göteborgs universitets SOM-undersökningar ville 70 procent av svenska folket förbjuda vinster i välfärden 2014.

Väldigt många tycker att barn är viktigare än feta direktörsvinster.