Terror uppstår inte i vakuum

Det har varit en svart vår för London. Den brittiska huvudstaden har knappt kommit på fötter efter brandkatastrofen i höghuset Grenfell Tower där 79 personer omkom, en siffra som dessutom väntas stiga. Natten till måndagen utsattes svenskarnas favoritresemål för ännu ett terrorbrott.

Det är det fjärde dådet på kort tid, skillnaden är att muslimer var måltavlan i gårdagens attack.
I moskén i Muslim Welfare House i stadsdelen Finsbury Park hade muslimer samlats för att bryta fastan och be under den heliga månaden ramadan.
Strax efter midnatt stod en grupp människor utanför moskén för att hjälpa en man som hade kollapsat på gatan när en vit skåpbil kom körandes mot dem. Enligt ögonvittnen ropade föraren: "Döda alla muslimer".

Imamen skyddade gärningsmannen

Personen som tidigare hade fallit ihop på gatan omkom och minst tio andra skadades, några fick benen brutna, en annan bröt nacken. Den gripne gärningsmannen är en 47-årig engelsman som inte är känd av brittisk säkerhetstjänst sedan tidigare.
Till tidningen The Standard berättar ett vittne att upprörda människor ville ge sig på föraren, men att moskéns imam skyddade gärningsmannen och skrek "rör honom inte" till dess att polisen kom till platsen.
I måndags strömmade människor till Muslim Welfare House i Finsbury park för att visa solidaritet och hedra offren med blommor. Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan har betonat att terroristerna inte talar för den stora majoriteten och att de inte får splittra våra samhällen.

Anti-muslimska hatbrott ökar

Efter det tragiska terrorattentatet mot Ariana Grandes konsert i Manchester den 22 maj fördömde flera av Storbritanniens främsta muslimska ledare dådet som utförts av en ung muslim.
Bara ett par dagar senare gick samma ledare ut och varnade för att islamofobin, hatbrotten mot muslimer och vandaliseringen av moskéer dramatiskt ökat. En rapport från föreningen Tell MAMA, dit britter kan rapportera hatbrott, visar att de anti-muslimska hatbrotten har ökat med över 300 procent. Aggressiva brittiska tabloider har länge bidragit till att elda på anti-muslimska stämningar i landet.
Det är inget isolerat brittiskt problem.

Kände stöd i opinionen

Det är väl känt att till exempel Breivik, Lasermannen och Peter Mangs upplevde stöd i opinionen för sina attacker mot det mångkulturella samhället.

Vi vet ännu inte vilka motiv den 47-årige gärningsmannen hade i måndags, men vi vet att hatbrott och terror inte uppstår i ett vakuum. Vi har alla ett ansvar för hur vi talar till och om andra människor, kulturer och religioner.

Ord kan i värsta fall förvandlas till dödliga vapen.

Följ ämnen i artikeln