Barnen svälter, men var är artisterna?

David Bowie och Bob Geldof, i bakgrunden syns även Pete Townsend, Paul McCartney och dold George Michael.

Vart tog solidariteten vägen? Och var är artisterna?

Vi skriver 2017, svälten i Afrika är den allvarligaste i modern tid men i västvärlden är det tyst.

Svältkatastrofen är den värsta på 70 år. Situationen är så allvarlig att FN:s rådgivare Jan Egeland verkar ha svårt att hitta ord, men säger att den hungersnöd som hotar Jemen är av "bibliska dimensioner".

1,4 miljoner barn kan dö

Jemen är det land som drabbats hårdast, men barn dör även i Kenya, Nigeria, Somalia och Sydsudan. I området runt Afrikas horn hotar svälten över 20 miljoner människor.
1,4 miljoner barn riskerar att dö.
Ett av fem hushåll har i princip ingen mat. Mer är 30 procent av befolkningen lider av akut undernäring. Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres riskerar 462 000 barn att få utvecklingsstörningar även om de överlever svälten. Om barn drabbas av undernäring under sina tre första år finns skadorna kvar i hjärnan under resten av livet.
Häromdagen skickade Sverige 100 extra miljoner till svältkatastrofen. I tidningarna blev det mest notiser. Här hemma går industrin för högvarv, allt fler jobbar och vi handlar som aldrig förr. Vi som har det så bra orkar ändå inte bry oss.

Geldof, Sting och Bowie

Under högkonjunkturen på 80-talet drabbades Etiopien av svår torka och svält. Det var då artister som Bob Geldof, Sting, Bryan Adams, Freddie Mercury, Michael Jackson, Lionel Ritchie, Mick Jagger, Paul McCartney, Madonna och många, många fler ställde upp i Live Aid och USA for Africa.

De samlade hundratusentals konsertbesökare, spelade in skivor och drog in miljarder till de svältande i Afrika. De fick oss att se katastrofen och känna för de drabbade.
I dag är många av artisterna gamla eller döda, man var är nästa generation?

Värsta humanitära krisen

Afrika ligger långt bort, men varje svältande barn är fortfarande samma katastrof som behöver uppmärksamhet och i år handlar det om fler barn än någonsin. De dör på grund av torkan som sprider sig i takt med ökande klimatförändringar. De dör på grund av konflikter som tvingar människor på flykt.

Det handlar om den värsta humanitära krisen sedan FN bildades och den ställer krav medlemsländerna. Konflikterna vid Afrikas horn måste minska, klimatförändringarna begränsas. Men mest akut är ändå hungern som måste stoppas. Sverige är en stor bidragsgivare och det är något att vara stolt över.
Men vi kan också bidra var och en. Svälten i Afrika måste få mer uppmärksamhet, om barnen ska överleva behöver de alla pengar vi kan ge.