Mejla

Lina Stenberg

Arbetarkvinnorna dör sju år tidigare

Klasskampen är utrotningshotad

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi får aldrig ett jämlikt samhälle utan fokus på klass.
Foto: LOTTE FERNVALL
Vi får aldrig ett jämlikt samhälle utan fokus på klass.

LEDARE

I dag ger den fackliga tankesmedjan Katalys ut antologin "Klass i Sverige" (Arkiv förlag).

Boken är viktig. Livsviktig.

För klasskampen behöver dammas av, något Katalys nu öppnar upp för.

Världen går ju att se utan klassglasögon. Utan klassperspektiv. Slutar vänster att påpeka klass, då riskerar kampen att helt försvinna.

Man skulle kunna säga att klass är utrotningshotat. Särskilt med tanke på att Sverige har västvärldens snabbast växande klyftor.

Högern ignorerar klass

Det finns många som tjänar på att blunda för klass. Landets borgerliga partier väljer i stället att skuldbelägga samhällets utsatta. Och deras politik formas därefter .Hur de kräver motprestation för försörjningsstöd. Hur de vurmar för privatiseringar och låglönejobb.

Enligt deras logik bör företag kompenseras med 100 procent nu i coronatider, men de ser inte alls varför samma princip borde gälla för sjuka och arbetslösa.

"Klass i Sverige" är en tegelsten. Och omfattningen och tyngden har en poäng. För det går inte att beskriva detta så komplexa ämne på ett enkelt sätt. Allt hänger ju ihop.

Klasskampen behöver vara något som förenar. För om det inte är hela vänsterns kärnfråga, vad är då meningen med vänsterpolitik alls?

Arbetarkvinnornas allt tydligare eftersatthet går till exempel inte att förstå utan rutbidragets intåg. Inte heller utan marknadens övertagande av det offentliga, frågor som Elinor Odeberg och Majsa Allelin skriver om i boken.

Det går heller inte att frikoppla minskningen av den fackliga organiseringen som Göran Therborn skriver om, från en otryggare arbetsmarknad och hur kapitalet fått allt större makt. Något Johan Alfonsson och Markus Kallifatides beskriver.

Skillnaden i hur livslängden ökat mellan fattiga och rika, som Mats Wingborg skriver om i boken, går inte att förstå utan att se hur klassmedvetenheten minskat, som Hampus Andersson beskriver.

Det skiljer i dag sju år mellan den rikaste tiondelen kvinnor och den fattigaste tiondelen. Och klassröstningen har minskat avsevärt.

Klassboken behövs

För att förstå de utmaningar vi står inför är "Klass i Sverige" en måsteläsning.

Och inte bara för att förstå. Ska den breda vänstern kunna stå emot den pågående högervågen bör klassbegreppet återupptas som det centrala.

Klasskampen behöver vara något som förenar. För om det inte är hela vänsterns kärnfråga, vad är då meningen med vänsterpolitik alls?

Då vinner ju högern.

Katalys klassbok är en bra avstamp för 2020-talets klasskamp. Låt oss börja med att läsa den.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.