Ledare

Ledsen, Anders Tegnell, nu tänker alla bli galna

”Sprid inte rykten” sa MSB. ”Håll min öl” sa forskarna

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

I MSB:s lilla broschyr Om krisen eller kriget kommer som delats ut till alla hushåll finns en sida om det psykologiska försvaret.

"Var vaksam mot falsk information" är rubriken.

Kapitlet ligger nästan först så någon har uppenbarligen tyckt att det är viktigt.

Tro inte på rykten, står det. Sprid inte rykten. Var påläst.

"Det bästa skyddet mot falsk information och fientlig propaganda är att vara källkritisk".

Broschyren har djupa rötter i totalförsvaret och delades ut första gången 1943. Då var rubriken Om kriget kommer och informationen signerad av kungen, av Gustaf, med Guds nåde, Sveriges, Götes och Wendes Konung.

Redan då anbefalldes vaksamhet mot falska uppgifter.

Naturligtvis är själva begreppet psykologiskt försvar knepigt i ett fritt samhälle. Vår livsluft är att tycka olika, diskutera och låta bästa argument vinna.

Västerlandets superkraft är just insikten att konkurens gör oss bättre. Det gäller i politiken när olika partier i val får tävla om väljarnas gunst. Det gäller i ekonomin där företag måste vara på tårna, komma med nya innovationer och öka sin produktivitet. Annars vinner konkurrenten. Och det gäller inom forskningen där hypoteser utmanas och ändras i en ständigt uppåtgående spiral av ny kunskap.

Vi vet att fri debatt, ett torg med olika åsikter, gör oss till ett bättre samhälle. I Regeringsformen, vår viktigaste grundlag, uttrycks detta redan i den allra första meningen – i Sverige råder "fri åsiktsbildning".

Så vad är det psykologiska försvaret egentligen ett försvar mot? Andras åsikter?

Nej.

Tvärtom handlar det om att värna just yttrandefriheten och vår livsstil.

Att Aftonbladets ledarsida och Dagens nyheters ledarsida, exempelvis, från allra första början har tyckt olika om den svenska coronastrategin är naturligt. Vår roll är att lägga fram de bästa argumenten för vår sak och sedan låta andra bedöma vad som är rätt.

Utan öppen debatt skulle besluten bli sämre och maktens män korrupta.

Men två avslöjanden i veckan visar hur svårt detta kan vara i praktiken. Båda handlar, tidstypiskt nog, om Facebook.

Vilket är logiskt, WHO har öppet varnat för en flod av falsk eller vinklad information i pandemin spår - en infodemi.

Vetenskapsradion har granskat en dold aktivistgrupp med 200 forskare och opinionsbildare som har försökt minska förtroendet för svenska myndigheter och påverka svensk politik genom lobbyarbete mot andra länder och utländska medier.

De vill även åtala Anders Tegnell med flera för brott mot mänskligheten. En rubricering kanske mest känd från Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget som slutade med att ledande nazister avrättades.

DN har granskat en annan grupp om 500 personer som även de motsätter sig myndigheterna men denna gång om vaccination.

– Just nu har vi de perfekta förhållandena för att dras in i konspirationsteorier, säger Emma Ricknell, statsvetare som forskat på spridning av desinformation i olika nätforum, i en kommentar till DN:s avslöjande.

Det finns fler paralleller mellan dessa båda grupper än man först kan tro. Som hur åsiktsbubblor drivs fram av sociala medier. Algoritmerna på Google, Youtube och Facebook är konstruerade för att ge dig mer av vad du redan konsumerat.

Googlar du på glass kommer du att få se mer glass, söker du istället efter "Bill Gates har gömt datachips i vaccin" så visar algoritmen mer av detta. Dolda Facebookgrupper är bara ytterligare ett steg in i samma logik. Radikaliseringen och det uppskruvade tonläget finns inbyggt i systemet.

Är du intresserad av glass gör det inget. Men om rösterna i bubblan tror att någon "med berått mod" låter ett dödligt virus spridas eller att myndigheterna vill göra dig sjuk med vaccin blir det obehagligt. Vad gör den lättpåverkade?

Personligen har jag ingen insyn i de avslöjade grupperna men som skribent på en stor tidning händer det ofta att olika aktivistmiljöer vill påverka vad jag skriver. Det är helt i sin ordning i den "fria åsiktsbildning" som är grunden för vår demokrati.

Men ibland blir det knäppt – riktigt knäppt.

Att skriva om Ryssland och Aleksej Navalnyj kan öppna för arga inlägg undertecknade av "Sven", "Stina i Jonkoping" eller "Johan" med en meningsbyggnad misstänkt lik något från Google translate.

Att skriva om LCHF går inte alls, man får inte en syl i vädret i hatstormarna som följer. Jag har provat. Och att skriva om coronastrategin ger ungefär samma reaktioner på som att skriva att Jimmie Åkesson misslyckades i debatten mot Peter Hultqvist i TV häromsistens.

Ibland blir konsekvenserna direkt farliga. I Läkartidningen berättar Jonas F Ludvigsson, professor och barnläkare, att han slutat debattera och forska kring corona efter trakasserier på nätet. Och Emma Frans, känd vetenskapsprofil, skriver att hon av samma orsak begräsat möjligheten för folk att svara på sociala medier.

Det är ganska långt från yttrandefrihetens öppna torg.

Så någon gräns bör finnas. En lösning är öppenhet, att människor bortom bubblorna anstränger sig för att möta andra i ögonhöjd. Ett tekniskt svar vore att ändra algoritmerna. Det har techbolagen delvis gjort med desinformationen kring covid, men sannolikt inte tillräckligt.

Min gissning är att Vetenskapsradions och DN:s granskningar kommer att hanteras väldigt olika i offentligheten eftersom grupperna har så olika status. Vaccinkritikerna kommer att hånas. Coronakritikerna kommer att framställas som offer för elaka journalister.

Men handen på hjärtat, Hur stor är skillnaden mellan "Anders Tegnell ljuger" och "Anders Tegnell ljuger - om vaccin" egentligen?

Ingen av de inblandade kommer att bry sig ett skvatt. Mellan bubblans fyra väggar är de helt trygga.

– Sprid inte rykten, säger MSB.

– Håll min öl, säger Facebokgruppen, medan vi trycker på sänd.

Så, ledsen Anders Tegnell. Det kommer bli värre. Du kommer under våren inte bara ha en pandemi att hantera.

Och den dåliga nyheten är att vi ännu inte har hittat något bra vaccin mot infodemin.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Kina och Ryssland är coronavinnarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Tegnell

Emma Frans

Peter Hultqvist

Aleksej Navalnyj

Bill Gates

Desinformation

Vaccin