Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Annie Lööfs tal är fullt av käbbel

Tvålar till Löfven för julfridens skull

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf höjer temperaturen i coronabråket.
Annie Lööf höjer temperaturen i coronabråket.

LEDARE

Coronakommissionens dom över regeringen kunde väl inte ha kommit mer lägligt för Annie Lööf. Dagen innan centerledarens jultal slogs det fast att det finns strukturella brister i äldrevården.

- Regeringen styr riket och därför vilar det yttersta ansvaret på denna regering och tidigare regeringar, som har känt till de här bristerna, sa kommissionens ordförande Mats Melin när han presenterade delbetänkadet.

Det var förstås bara att kopiera, få det att låta lite mer allmängiltigt och klistra in. Lööf kommer i sitt jultal fram till att "det yttersta ansvaret för ledarskapet i det här landet bär regeringen". Själv har hon inget ansvar.

... det förstör väl julstämningen ute i centersverige om partiledaren inte tvålar till Stefan Löfven riktigt ordentligt innan man checkar ut för några veckors ledighet

Lööf anser att regeringens arbete inte har präglats av tydlighet, snabbhet eller handlingskraft under det senaste året. Det får sägas vara en lite väl kategorisk slutsats.

Den 16 mars presenterade regeringen - tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna - ett krispaket för att möjliggöra korttidspermitteringar. Det var fem dagar efter att Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerade att covid-19 var en pandemi.

Till och med Annie Lööf måste hålla med om att det var handlingskraftigt och snabbt agerat. Och det fick effekt.

I oktober kunde exempelvis Volvo presentera en vinst på 7,6 miljarder för tredje kvartalet. Nästan två miljarder mer än vad börsexperterna hade väntat sig.

Regionerna styr sjukvården

Men centerledaren prioriterade att påpeka vad som gjorts dåligt, i allt från faktiskt handlande till politiskt käbbel.

"Att skylla ifrån sig har gjorts till en strategi", säger Annie Lööf och stämmer därmed in i den kör som både beskyller regeringen för att inte ta sitt ansvar och själva friskriver sig från ansvar. Hon är i gott sällskap med Ulf Kristersson och Ebba Busch.

Lööf tycker att regeringen skulle ha tagit kommandot när testkapacitet och spårning visade sig brista. Det har sagts förut men tål uppenbarligen att upprepas: Det är regeringen som styr landet, men sjukvården styrs faktiskt av regionerna.

Och Centerpartiet är en del av styret i - hör och häpna - 19 av 21 regioner.

Annie Lööf borde ha klippt bort de billiga, och vad det verkar ogenomtänkta, poängerna och låtit hela jultalet handla om det hon verkligen ville ha sagt idag.

I anslutning till jultalet lanserades en lista med förslag för att skydda våldsutsatta kvinnor. Som att stötta upp landets kvinnojourer och se till att det alltid går att ringa kvinnofridslinjen.

Men det är klart, det förstör väl julstämningen ute i centersverige om partiledaren inte tvålar till Stefan Löfven riktigt ordentligt innan man checkar ut för några veckors ledighet.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hårda paket från Kristersson i år

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Liberalerna

Ebba Busch

Ulf Kristersson

WHO

Mats Melin

Politik