Theodor Engström var ett nättroll bland andra

I morgon kommer domen efter terrordådet i Almedalen

Bild på Theodor Engström vid en demonstration Foto: Expo.

I morgon kommer domen mot Theodor Engström för terrordådet i Almedalen.

Själv gick jag förbi på Donners plats i Visby inte så långt innan det hände. Precis som jag gjorde alla andra dagar under årets politikervecka. Och som jag gjort tidigare år.

Mordet på Ing-Marie Wieselgren var en chock som jag egentligen inte tror att den svenska offentligheten tagit in än. Det är som att ett lock av förnekelse sänkt sig över det som hände.

Ett högerextremt terrordåd mitt i den svenska öppenhetens kronjuvel.

Val av mål

Eftersom gärningsmannen är vit blev förklaringen – något förutsägbart – snabbt att han var galen.

Men när man läser förundersökningen blir det uppenbart att Theodor Engström framförallt är en politisk person.

Hans val av måltavlor – Ing-Marie Wieselgren, Annie Lööf och SVT:s Hanna Stjärne – följer en i första hand högerextrem politisk logik. Liksom den långa dödslista han tagit fram på ”landsförrädare”.

Begravning för Ing-Marie Wieselgren i Missionskyrkan i Uppsala. Ing-Marie knivhöggs till döds av Theodor Engström under politikerveckan i Almedalen.Foto: Carolina Byrmo

Många fall

Det finns ett tydligt mönster i hur den högerextrema terrorn förklaras bort med andra motiv och förminskas i debatten.

Men vi måste inse att terrordådet i Almedalen inte är något undantag, utan tvärtom bara är det senaste exemplet i en rad av mord, mordbränder och även sprängningar.

Några exempel är:

1986 sparkades 21-årige Ronny Landin ihjäl på Nickstabadet utanför Nynäshamn av skinnskallar.

1995 dömdes ”Lasermannen” John Ausonius för ett mord och tio mordförsök på personer med invandrarbakgrund.

Graven skändas

1995 mördades 14-årige John Hron mördades vid Ingetorpssjön i Kode utanför Kungälv av ett nazistgäng. Hans grav har återkommande skändats.

1999 mördades två poliser i Malexander och fackföreningsmannen Björn Söderberg mördades. I båda fallen av nazister.

2013 dömdes ”serieskytten” Peter Mangs för två mord och åtta mordförsök.

2015 mördade 21-åriga Anton Lundin Pettersson tre personer med utländsk bakgrund på Kronans skola i Trollhättan efter att ha radikaliserats på nätet på främst islamofoba och rasistiska sidor.

2017 Tre aktivister från Nordiska motståndsrörelsen 50, 23 och 20 år gamla dömdes för tre sprängattentat i Göteborg. Vid ett av bombdåden skadades en person svårt.

Almedalen

Att Almedalen 2022 skulle vara det sista högerextrema terrordådet är inte sannolikt. Polisen har dessutom även lyckats avstyra flera möjliga attacker.

Som den 61-årige man som greps förra året i sitt hem i södra Stockholm med sprängmedel och en namnlista på ett hundratal journalister. Ungefär samma namn återkommer på 61-åringens och Theodor Engströms listor.

Men trots Sveriges långa historia av högerextrem terror mot meningsmotståndare hade varken säkerhetspolisen eller polisen koll på att en beväpnad nazist gick runt i Almedalen.

Theodor Engström på väg in till huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt. Foto: Tim Aro/ TT / kod 12130

Radikalisering

En gemensam nämnare bland den ”nationella rörelsens” unga våldsamma män är idag att de har radikaliserats via internet. Peter Mangs kastade alltid ett öga på hur hatsajterna beskrev händelseutvecklingen i Malmö samtidigt som han begick sina dåd.

Anton Lundin Pettersson följde en rad högerextrema konton och hade även en egen Youtube-kanal.

Och Theodor Engström var aktiv på nazistiska websidor. När man läser vad han skriver är det slående hur ”normal” hans retorik är i denna miljö. Engström var bara ett nättroll i mängden.

Kommer det hända igen?

Jag tror mycket hänger på om vi tar det som har hänt på allvar den här gången. Engström är långt ifrån den ende aktivisten i den nationella rörelsen som även har en historia av psykisk ohälsa.

Almedalen

Om polisen har lika dålig koll även i framtiden så är frågan faktiskt vad Almedalen kommer att bli.

Man kan tycka just det spelar mindre roll, några färre rosémingel och lobbyistmiddagar har inte skadat någon.

Men Almedalen är på många sätt en symbol för det öppna och demokratiska Sverige. För det öppna samtalet – demokratins själva kärna.

Ing-Marie Wieselgren blev 64 år. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för Theodor Engström. Vad domen blir vet vi i morgon.

Sedan är det hög tid att vi börjar dra de rätta politiska slutsatserna av vad som hände. Den nationella rörelsen är en extremistfabrik.

Följ ämnen i artikeln