Sverige måste avvisa diktaten från Moskva

Vladimir Putins krav är rysk imperialism

Publicerad 2021-12-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Året var 2011. Rysslands dåvarande generalstabschef Nikolaj Makarov skulle hålla tal i Helsingfors.

Han varnade Finland för att samarbeta med Nato och för att genomföra övningar i landets östra delar.

På en karta visade han hur Europa delas upp med ett tjockt rött streck. Öster om strecket låg Finland, de baltiska staterna och halva Sverige. En liten hotfull raket i nedre högre hörnet kunde nå hela området.

Även Stockholm låg inom den ryska ”intressesfären”.

I själva verket föreställde kartan Rysslands missilförsvar, men en bild säger mer än tusen ord. Finland gillade inte vilken sida om det röda strecket landet hamnade på.

Så det blev diplomatisk kris i alla fall.

– Generalen har hållit ett tal, konstaterade Finlands president Sauli Niinistö torrt, och slog fast att en ”felaktig analys leder till en felaktig slutsats”.

Från Stockholm var det tyst.

Tio år senare har Vladimir Putin mobiliserat Rysslands väpnade styrkor för att sätta kraft bakom samma världsbild. Fast denna gång betyder det röda strecket verkligen vad det såg ut att göra redan då - en ny järnridå.

Enligt Washington Post kan så mycket som 175 000 man stå redo att invadera Ukraina i januari. Och Moskva publicerade lagom till jul ett ultimatum till väst.

Ryssland kräver vad de eufemistiskt kallar "säkerhetsgarantier". Annars hotar de underförstått att anfalla Ukraina.

De ryska kraven på väst är mycket långtgående. Nato ska ”avstå från varje utvidgning” och Moskva vill även att Nato "inte skickar styrkor och vapen till något annat land i Europa” än de som var medlemmar 1997.

Det betyder att alliansen i praktiken skulle ge upp försvaret av de länder som en gång brutit sig ur Sovjetunionen eller har varit ryska satellitstater, alltså bland annat de baltiska staterna, Polen och en rad andra medlemsstater i EU. Och det skulle även effektivt förhindra att Sverige samarbetar med länder som USA, Storbritannien och även Norge.

– Syftet är att skapa en rysk intressesfär där man från rysk sida ska kunna utöva inflytande över länderna i vårt närområde. Även vi skulle påverkas och därför är det helt oacceptabelt för oss, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Det är ett ganska diplomatiskt sätt att utrycka exakt vad detta handlar om: Rysk imperialism.

Fram till Sovjetunionens sönderfall 1991 fjärrstyrdes stora delar av östra Europa från Moskva enligt en liknande logik. Och på andra sidan Östersjön låg en kärnvapenbestyckad bjässe som inte tvekade att bedriva krig runt om i världen för att sprida sin ideologi.

På nära håll kunde svenskarna se hur Ungerns folk överfölls, hur Tjeckoslovakien invaderades och hur befolkningen i de baltiska staterna brutalt förtrycktes.

Svenskar under fyrtio år kommer knappast ihåg hur vårt land påverkades av denna ordning och själv tillhör jag bland de sista årskullarna när nästan alla män självklart mönstrade och gjorde lumpen. Det är en erfarenhet de flesta unga i dag saknar.

Men det är just denna säkerhetspolitiska ordning som Vladimir Putin har ägnat större delen av sin politiska karriär för att försöka återskapa. Tro inget annat. Han har själv kallat Sovjetunionens fall för "1900-talets största geopolitiska katastrof".

Sverige, Europa och västvärlden bör avvisa diktaten från Moskva. Att ge efter för den ryska imperialismen leder bara till nya krav.

Ett ryskt överfall på Ukraina måste istället mötas med tydliga diplomatiska och ekonomiska sanktioner. Det kan handla om att frysa egendomar från Putins krets av lojala oligarker, stänga av ryska finansiella institutioner från globala betalningssystem eller helt att stoppa den nya gasledningen Nordstream II.

Och budskapet måste vara kristallklart: även små stater har rättigheter.

Det finns ingen rysk intressesfär i Europa. Imperialismens tidsålder är förbi.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.