Mejla

Ingvar Persson

Moderata lokalpolitiker har sig själva att skylla

Man vill skrika så det hörs till Sollentuna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sollentunas moderata kommunalråd Soley Aksöz Lithbom är förbannad.

– Det är anmärkningsvärt att Skolinspektionen kör över oss på det här sättet, säger hon till Dagens Nyheter.

Skyll dig själv, frestas man skrika så det hörs ända till Sollentuna.

Anledningen till den moderata kommunalpolitikerns vrede är att Skolinspektionen godkänt att det öppnas en sjätte "internationell" skola i Stockholmskommunen. Det är i alla fall en för mycket enligt de lokala politikerna. Resultatet kan tomma lokaler i kommunens andra skolor och en ännu större segregation.

Stark dragningskraft

Etiketten "internationell" tycks ha en magisk dragningskraft på medelklassfamiljer där barnen har goda förutsättningar att lyckas i skolan.

Alltså valde kommunpolitikerna i Sollentuna att säga nej när Skolinspektionen frågade efter deras syn på att ännu en skolkoncern vill starta en skola med den inriktningen. En synpunkt som alltså Skolinspektionen valde att strunta i.

Kommunens argument imponerade inte heller på Förvaltningsrätten, och det borde inte göra någon överraskad.

Pengarna kommer först

Sverige har en lagstiftning som sätter skolföretagens önskan att etablera sig och tjäna pengar före kommunens intressen och alla barns rätt till en riktigt bra utbildning. Det är inget nytt. Kommunalpolitiker runt om i landet har sagt det i åratal. Och skolministern har envist försökt hitta ett sätt att ändra lagen.

Hittills har det visat sig omöjligt, och de beror till inte så liten del på Soley Aksöz Lithboms partikamrater i rikspolitiken. Moderater och de anda borgerliga partierna har tillsammans med friskolornas lobbyister bilda en effektiv spärr. Inget får ifrågasätta skolkoncernernas rätt att kamma hem skattepengar.

Det är därför Soley Aksöz Lithbom har sig själv att skylla.

Nytt förslag på bordet

Sedan i mars ligger det nu ett förslag till nya regler för elevernas skolval och tydligare villkor för nyetablering av privata skolor på riksdagens bord. Om de nya reglerna gällt i dag skulle Sollentuna kommun kanske kunnat få gehör för sina argument.

Men de nya reglerna gäller inte, och får Moderater, Sverigedemokratern, Centerpartister och Liberaler som de vill kommer de inte heller att gälla i framtiden. Partierna har nämligen enats om att rösta nej till regeringens förslag.

Skolkoncernernas rätt att tjäna pengar går fortfarande före allt annat. Och moderaterna i Sollentuna får fortsätta att vara förbannade. Men det är faktiskt barnen som är de stora förlorarna.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Inte bara islamistiska vinstuttag bör stoppas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Vinster i välfärden

Skolinspektionen

Sollentuna