Fattiga länder får inte fastna i oljeberoendet

Vårt bistånd går till kolkraft i Moçambique

Elektricitet är en förutsättning för att kunna resa sig ur fattigdom - men den behöver komma från gröna energikällor.

I dag lever 800 miljoner människor i världen utan tillgång till elektricitet. I Afrika handlar det om varannan person på kontinenten.

Det är fullständigt omöjligt att lyfta sig ur fattigdom utan möjlighet att tända en lampa. Att enkelt kunna laga och kyla mat. Att kunna sätta på en fläkt när värmen blir olidlig. Att göra skolarbete efter mörkrets inbrott eller skriva viktiga jobbmejl på en dator.

Saker som den industrialiserade världen länge har tagit för givna.

Världsbanken har varnat för att om inget görs för att bromsa klimatförändringarna kan det leda till att ytterligare 100 miljoner människor drivs in i fattigdom. Bara de kommande åren.

Grön väg till industrialisering

Med den akuta klimatomställningen vi står inför kommer mycket som vi tagit för givet att behöva tänkas om. Länder som i dag försöker resa sig ur fattigdom kan inte gå samma väg som vi har gått. De måste hoppa över den fossila fasen i sin väg till välstånd och gå direkt till att utveckla förnyelsebar energi.

I dag ser vi ut att ha 50 procents chans att klara målet på 1,5 grads uppvärmning innan år 2026. Då har vi inte råd med att ytterligare fler länder går rakt in i den fälla som fossilberoendet innebär.

När västvärlden industrialiserades i slutet av 1700-talet färgades såväl husfasader som arbetarnas lungor svarta av röken som spottades ut från fabrikerna. Nu för tiden finns både kunskap och teknik för att göra andra val. Vindkraft och solenergi är under snabb utveckling. Får vi ett genombrott i tekniken med hur vi kan lagra förnyelsebar energi så står vi inför en revolution i klimatomställningen.

Men det kostar pengar, stora pengar att fixa grön energi till de platser där det idag helt och hållet saknas elektricitet.

Bistånd har gått till kolkraft

En stor del av Världsbankens investeringar i fattiga länder har länge gått till fossila bränslen. I en rapport från Naturskyddsföreningen framgår att Världsbanksgruppen har gett 16 gånger mer finansiering till fossila bränslen, än till förnybar energi i Moçambique. Det har öppnat upp för Moçambique att bli en stor kolexportör.

Riktigt så var det kanske inte tänkt.

Världsbanken och andra globala institutioner som Internationella valutafonden och EU måste fasa ut sina investeringar i fossila bränslen. Istället bör de styra om till förnybar energi i de länder som har den industriella resan framför sig. Vi vill ju knappast se fler länder som knyter upp sig med olja från Saudiarabien eller Ryssland.

Den senaste tiden har visat alltför väl hur illa det kan gå.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln