Lena Hallengrens besked är för vagt

Äldreforskarrådet är ett bra initiativ som borde nyttjas i pandemin

Lena Hallengrens besked i Sveriges radio är vagt; syftet med äldreforskarrådet har inte haft med pandemin att göra.

Så här ser det dock ut: den 19 december 2019 inrättade regeringen ett äldreforskarråd med 15 ledamöter som skulle sammanträda "ett par gånger per år". Syftet med rådet var att främja dialog mellan regeringen och forskare för en bättre äldrevård.

I pressmeddelandet som gick ut från socialdepartementet förkunnades det också att:

"Inrättandet av ett äldreforskarråd gör det möjligt för socialministern att föra en kontinuerlig dialog med forskare om situationen inom äldre- och omsorgsområdet."

Men trots att rådet redan fanns, har det av allt att döma inte funnits någon dialog under pandemin.

Tog själva kontakt

När Ekot ställer frågor till Hallengren om rådet blir beskedet att det inte hade varit görligt att ”dra igång” en sådan grupp mitt i en pandemi. Trots att resursen alltså redan i december var på plats och forskare från rådet själva tog kontakt med socialdepartementet när smittspridningen tog fart.

Mats Thorslund är professor i socialgerontologi och knuten till Karolinska Institutet. Till Ekot säger han att forskare i rådet kontaktade departementet när coronaspridningen ökade i Sverige eftersom man ville vara med och ta ansvar. Responsen från socialdepartementet uteblev. Vad man lyckades få till var bara ett kortare möte säger Ingemar Skoog vid Göteborgs universitet i sin tur om kontakterna med departementet och regeringen.

Istället skrev forskarna därför ett debattinlägg.

Den 21 mars undertecknade Ingemar Skoog som en av 14 forskare ett debattinlägg publicerat i Aftonbladet. Det är också vid den här tiden larmen om situationen i äldreomsorgen börjar komma in.

Outnyttjad resurs

Regeringen inrättade alltså en resurs i december, före pandemin, som man inte nyttjat. Det är onekligen märkligt, givet att rådets representanter satt på kunskaper som kommuner, regioner och myndigheter hade kunnat ha stor nytta av i pandemihanteringen.

Så även regeringen och Folkhälsomyndigheten av allt att döma.

Varför det blev så, borde få ett tydligare svar än det som ges i Sveriges radio.