Om vi håller ihop klarar vi det här

Sveriges insatser mot corona kommer mätas i antalet räddade människoliv

Coronaviruset sars-cov-2 fångat under mikroskop. Samhällets beredskap och Sveriges insatser mot smittospridningen hänger på att vi håller ihop.

Coronasmittan i Sverige har gått in i ett nytt läge. Antalet smittade ökar och det gör också risken för att fler ska insjukna svårt.

Om smittan skulle få spridning på ett enda äldreboende kan vi stå i det verkliga krisläget. Äldre, multisjuka och personer med försvagat immunförsvar hör till de grupper som drabbas hårdast av covid-19. De löper störst risk att dö och därför måste de svenska insatserna göra allt för att skydda dessa grupper.

En sanning alla måste ha framför sig är att frågan om Sverige över huvud taget lyckades bekämpa viruset eller inte kommer mätas i antalet räddade människoliv.

Alla har ett ansvar

Folkhälsomyndigheten höjde under tisdagen risken för allmän smittspridning i landet till högsta möjliga. Sverige har fått sina första misstänkta fall där smittan inte kan spåras till drabbade områden utomlands eller till direkta anhöriga. Det innebär att scenariot med smittospridning på äldreboenden också kommer närmare. Just nu vårdas två smittade på intensivvårdsavdelningar. Att bekämpa smittan är nu på fullt allvar och alla från regeringen till oss vanliga människor behöver ta vårt gemensamma ansvar.

Som medborgare måste vi se över vår egen beredskap. Statens ansvar är att vårda de mest utsatta och så långt som möjligt dämpa och skjuta upp smittans effekter på såväl människor som ekonomi. Vi behöver alltså själva se till att vi har vad vi behöver för att klara till exempel en hemmakarantän. Att inte inte ta onödiga risker med vår egen eller omgivnings hälsa är också av högsta prioritet. Man går helt enkelt inte till arbetet om man har minsta sjukdomssymptom. Är man snuvig måste middagen med morfar eller farmor skjutas upp.

Det är också allas ansvar att följa utvecklingen genom pålitliga medier och att i varje läge faktiskt lita på myndigheternas anvisningar.

Spekulationer ökar misstro

Vi måste undvika att spekulera och bidra till ryktesspridning som ökar människors oro och misstänksamhet. Splittring kommer inte ta oss ur någon kris – bara ett samhälle i enhet kan göra det. Samma sak gäller också inom politiken.
Om riksdagen vill att landet ska hålla ihop i ett krisläge behöver man också samla sig själv. Man kan bara leda genom exempel. Det krävs alltså att regeringen håller oppositionen nära och både höger och vänster måste se det gemensamma målet.

Slutligen, och kanske allra viktigast, behöver regeringen rigga ett snabbt och effektivt system för både beslut och finansiering. Om Sverige behöver låna upp pengar för att förstärka sjukvård och andra insatser ska det göras. Vare sig pengar eller byråkrati får stå i vägen för myndigheternas arbete.

Några andra alternativ har vi inte.