Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Virginia

Hennes patienter har inte råd med medicin

Nu höjer regeringen priset för den som är svårt sjuk

Från och med juli nästa år ändrar regeringen gränsen för högkostnadsskyddet för läkemedel. Gränsen för när dina mediciner subventioneras höjs, enligt medieuppgifter, till 2000 kronor. Först från 4000 kronor blir medicinen helt subventionerad. Den enskilde får alltså betala betydligt mer än idag.

För den som är i behov av mediciner är det ett hårt slag mot både hälsa och ekonomi. Kanske vet inte Kristdemokraternas sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson eller Ebba Busch vad det innebär för landets sjuka. Men läkare som arbetar runt om i landets vårdcentraler vet precis hur politiken slår.

Jag pratar med Roya Hakimnia som är allmänspecialist på en vårdcentral i Järvaområddet i Stockholm. Hon ser redan i dag patienter som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Det är väldigt vanligt att patienter inte hämtar ut sina mediciner på grund av att de inte har råd. Samtidigt är det så skamfyllt att de inte vill berätta det för mig.

Hon berättar om patienter som söker vård för kroniska och svåra sjukdomar, men som inte blir bättre trots mediciner.

– När jag sedan tittar om de hämtat ut sina läkemedel visar det sig att de aldrig har gjort det, de berättar att de helt enkelt inte har ekonomin till det.

Jag berättar om regeringens planerade höjning av högkostnadsskyddet, och frågar hur hon tror att det kommer slå mot patienterna.

– Konsekvenserna är att människor inte får bukt med exempelvis sin diabetes som bara blir värre och värre. Och att vi som läkare får börja fundera på andra billigare alternativ. Högkostnadsskydd låter bra i teorin, men människor har svårt att lägga ut de pengarna. Nu blir det ännu svårare.

Det finns hundratals vårdcentraler i Sverige som brottas med samma problem. Läkare som tvingas skriva ut mediciner som är billigare, men inte lika bra, allt för att göra något för att försöka lindra och bota.

Den här regeringen hör varken läkarnas eller de sjukas röster och varningar. I stället väljer man att göra det dyrare och jävligare för de som drabbas av sjukdom.

Att man väljer att fatta ett sådant beslut, när många svenskar redan kämpar med ekonomin, att få pengarna att räcka till mat, vinterkläder och kanske snart någon julklapp till barnen säger mycket om deras människosyn.

– Vi måste alla vara med och hjälpa till, säger Acko Ankarberg Johansson (KD) till Ekot om den kommande kostnadshöjningen.

Det hon menar är förstås att de fattiga ska vara med och ”hjälpa till”. De som redan i dag har små marginaler. De som redan i dag får betala ett högt pris för regeringens ekonomiska politik.

De som slipper hjälpa till är som vanligt de mest högavlönade. De som fått stora skattesänkningar som bränner hål i välfärdens gemensamma plånbok.

Men de med gott om pengar får råd med ännu en skidresa i vinter.

Följ ämnen i artikeln