Mejla

Anders Lindberg

Nu får S i Göteborg sluta klanta till allt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson
Foto: ANDERS DEROS
Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson

I helgen krävde en enig styrelse för Socialdemokraterna i Göteborg Ann-Sofie Hermanssons (S) avgång som partiets högsta kommunala ledare. Själv tänker hon sitta kvar.

Den här farsen behöver få ett slut.

Sedan länge har S i Göteborg varit en berättelse om två torg. På Järntorget huserar partidistriktet som leds av Anna Johansson. Det är partiet som går till val, utser politiska företrädare och beslutar om riktlinjerna för politiken. På Gustav Adolfs torg sitter kommunpolitikerna, där sammanträder kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och där basar Ann-Sofie Hermansson över S verksamhet. Nu är det fullt krig mellan torgen.

Väljarna ville inte

Röran går tillbaka till förra mandatperioden. Den första april 2016 tillträdde Ann-Sofie Hermansson som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon efterträdde Anneli Hulthén som då regerat i sju år, i god tid innan nästa val så att hon kunde bygga upp sin egen profil. Det var en utmärkt plan på pappret, men väljarna ville annorlunda.

I valet 2018 fick Socialdemokraterna 20 procent av rösterna och 17 mandat i kommunfullmäktige, av 81. Det rödgrönrosa blocket har visserligen tillsammans 36 mandat medan hela Alliansen bara samlade 24. Men nystartade Demokraterna blev vågmästare tillsammans med Sverigedemokraterna. Sedan verkar åsikterna gå lite isär om vad som har hänt.

Efter diverse turer sprack i varje fall socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartister och Feministiskt initiativ som block, Moderaterna fick posten som ordförande i kommunstyrelsen och Alliansens budget gick igenom i kommunfullmäktige. När röken skingrats stod S i praktiken ensamma.

Magiskt klantigt förhandlat

Med bara 24 mandat av 81 styr nu de borgerliga partierna Göteborg. Det är nästan magiskt klantigt av Socialdemokraterna och kanske inte överdrivet förvånande om den högst ansvarige kommunpolitikern får avgå. Eftersom Ann-Sofie Hermansson inte tänker lämna sin post är nästa steg att Socialdemokraterna i Göteborg kallar samman en extra partidistriktskongress för att avsätta henne. Vad som händer nu är skrivet i stjärnorna. Förutom då att det kommer att bli oerhört pinsamt för alla, men det brukar ju inte hindra någon i Göteborg.

På lång sikt finns bara en lösning. Socialdemokraterna behöver återuppbygga relationerna till Vänstern, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ och försöka ta tillbaka makten igen. Alliansen kan faktiskt inte få styra Göteborg med mindre än en tredjedel av rösterna bakom sig. Och kanske vore det bra om någon, någonstans i partiorganisationen, börjar fundera på om väljarna verkligen tycker att det är detta deras politiker ska pyssla med.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.