Sverige är ett invandrarland. Tolv procent är födda utomlands

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-02-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Människor från länder utanför EU är i princip förbjudna att komma till Sverige för att arbeta. Förra året beviljades bara 403 personer permanent uppehållstillstånd av detta skäl. Så skriver Svenskt Näringsliv på sin kampanjsida för arbetskraftsinvandring. De gör sitt bästa för att sprida bilden av Sverige som ett slutet land. Den är inte sann.

Sverige är ett invandrarland. Tolv procent av Sveriges invånare är födda utomlands, i USA är drygt elva procent av befolkningen född i ett annat land. Bland EU-länderna är det bara lilleputtlandet Luxemburg som har en högre andel invandrare än Sverige.

De flesta av de 46 857 personer som fick uppehållstillstånd i Sverige 2003 var på flykt eller kom för kärleks skull, för att återförenas med sin familj, för att gifta sig eller bli sambo med någon som bor här. Uppemot 30 000 personer kom för att jobba, för att täcka tillfällig brist på arbetskraft inom bland annat vården, eller för att som säsongsarbetare plocka gurkor och jordgubbar över sommaren.

Invandrarlandet Sverige har gjort viktiga erfarenheter av att ta emot människor från andra länder. Dem kommer vi att ha nytta av. Enligt Ams har Sverige inte just nu något behov av arbetskraftsinvandring. Det kommer att ändra sig om några år, när 40-talisterna går i pension. Särskilt om vi sjabblar bort chansen att ge dem som i dag inte har ett jobb möjlighet att arbeta.

I framtiden blir det skarp konkurrens om arbetskraften i Europa. Det föds för få barn, allt färre ska försörja allt fler pensionärer. Vilket land kommer den indiske it-teknikern att välja? Vart flyttar de filippinska sjuksköterskorna? Knappast till länder som har främlingsfientliga partier i parlamentet, och inte heller till länder som diskriminerar invandrare på arbetsplatserna.

Med sina uttalanden om ”social turism” har statsminister Persson tagit dåligt ansvar för sin roll som opinionsbildare. Vem vill ha arbetskraftsinvandring om det är snyltare som ska komma hit? Och vem vill komma hit och jobba med det välkomnandet?

Det är populärt bland borgerliga politiker att skylla regeringens avoga inställning till arbetskraftsinvandring på LO. Det är ännu en vrångbild som passar bra i Svenskt Näringslivs världsbild. Till skillnad från regeringen är LO motståndare till övergångsregler.

”Vi ska inte bjuda in med armbågen”, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Med hjälp av ett program för ordning och reda på arbetsmarknaden vill LO i stället ta emot arbetstagare från de nya EU-länderna med lön enligt kollektivavtal och schysta arbetsvillkor.

Utgångspunkten är att människor kommer hit för att jobba och göra rätt för sig. Risken för överutnyttjande av svenska sociala förmåner kommer från fuskande arbetsgivare, menar LO.

Genom LO:s åtgärder mot företag som låter underleverantörer anställa folk till slavlöner och genom förslag om skärpta regler för bemanningsföretag, minskar risken för att oseriösa arbetsgivare ska erbjuda bostadsbidrag och socialbidrag som en del av de anställdas lön.

LO:s ställningstagande håller. Med undantag för Byggnads avdelning i Helsingborg, som fått orimligt stort utrymme i media, har ingen avdelning och inget förbund krävt övergångsregler i någon av de 354 motionerna till LO-kongressen i sommar.

Genom intensiva kontakter med vänstern och miljöpartiet har LO visat att det går att skapa en majoritet i riksdagen för ordning och reda på arbetsmarknaden, mot övergångsregler. Det är upp till regeringen att använda den.

Lisa Pelling

Följ ämnen i artikeln