Mejla

Joanna Abrahamsson

Äntligen fri hopp och lek för folket

Men covidbevisen blir ett slag i luften

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvinna på en flygplats.
Kvinna på en flygplats.

LEDARE

Efter ett drygt år av isolering och restriktioner öppnas idag dörren, om inte vidöppen så iallafall på glänt, till friheten. Smittspridningen i Sverige minskar och Folkhälsomyndigheten uppdaterar därför sina råd. Fler än fyra i sällskap på restaurang är ok och demonstrationer tillåts. GD Johan Carlson höjer dock en varningens finger: Hålla avstånd och ta hänsyn till riskgrupper är fortsatt viktigt.

Vaccineringen rullar på bra och i vår digitaliserade tid är en av de vanligaste uppdateringarna i sociala medier just nu därför av någon märklig anledning en bild på en papperslapp.

Idag är det också premiär för EU:s covidbevis som visar att du är vaccinerad mot Covid19. Även detta ett pappersdokument, men beviset går också att få digitalt. Meningen är att underlätta resor inom EU. Beviset är dock en aning motsägelsefullt. Det är varken ett krav för att röra sig fritt och inte heller en resehandling.

Alla medlemsstater kan dessutom utifrån rådande hälsoläge införa ytterligare begränsningar; till exempel karantän och testning. Så det ligger på varje glad semesterfirare att noga kolla upp vad som gäller. Andra hinder kan bli diskriminering mot de som av hälsoskäl inte får vaccinera sig eller förfalskning av covidbevisen.
Nyligen rapporterade media om ett svenskt vårdföretag som misstänks ha förfalskat uppåt 100 000 PCR-test. I alla krissituationer dyker bedragare upp som svampar ur jorden.

En del politiker har kämpat hårt för EU-samordning just för att göra resandet smidigare. De som av arbets- eller familjeskäl har rest i Europa senaste året vittnar dessvärre om en röra utan dess like. En flygresa med mellanlandning har inneburit flera olika slags dyra tester, regler som ändras under resans gång och okunskap hos resebolagen. En del har inte fått gå ombord på sitt plan medan andra inte släppts in på sin slutdestination.

Tanken med covidbevisen är god och borde vara ett klockrent exempel på hur EU-samarbetet ska användas. Lika i alla länder och lätt att resa fritt i ett öppet Europa. Den fria rörligheten är viktig om vi ska ha en union som betyder något för medborgarna.

Men även om sajten covidbevis.se håller för trycket så är risken stor för att det här blir ett slag i luften. Röran blir lika stor som innan.


Idag är det 1 juli och en rad coronarestriktioner lättas upp i Sverige. Det är också premiär för EU:s covidbevis. Betyder det nyckeln till frihet?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Börja vaccinera barn snart, Anders Tegnell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

EU

Johan Carlson

Folkhälsomyndigheten

Diskriminering

Resor