Svenonius skyller bara på alla andra

Anklagar staten för att göra hennes jobb svårare

Stockholms moderata regionråd Irene Svenonius

Nu kritiseras Folkhälsomyndigheten för att inte ha tagit i tillräckligt när de kommunicerat smittspridningen under september och oktober. Hade myndigheten beskrivit läget annorlunda då, hade människor kanske varit mer försiktiga, menar kritiker. Det är det förstås ingen som kan säga säkert i efterhand, ingen utom Irene Svenonius (M).

Stockholms regionråd tog direkt chansen att hacka på Folkhälsomyndigheten. Hon menar att myndighetens mer ”positiva” bild gjorde hennes eget arbete svårare.

– Det är ju väldigt olyckligt när så blir fallet för medborgarna har ju en tendens att hela tiden lyssna på dem som ger dem de trevligaste beskeden som gör att man åter kan få umgås med andra människor och få leva livet som vanligt, Det försvårar ju väsentligt arbetet för oss i regionerna som ska hantera den stora smittspridningen, säger hon till Sveriges Radio.

Det är intressant att hon i princip aldrig får några jobbiga frågor från journalister, utan bara syns när hon ska kritisera andra eller lyfta upp sig själv. Ända sedan vaccinationerna började har Region Stockholm legat steget efter. När inrikesminister Anders Ygeman kritiserade den låga vaccinationstakten i Stockholm svarade Svenonius stött:

Ända sedan vaccinationerna började har Region Stockholm legat steget efter

– Det är förstås häpnadsväckande att han i praktiken antyder att vi skulle lägga vaccin på hyllorna. Det gör vi inte, vi använder allt vaccin vi får.

Kort därefter kommer skräckrubrikerna. Över 50 000 oanvända doser står på hyllan, vissa äldre får höra av bekantas bekanta att det plötsligt går att få vaccin i innerstaden medan andra lämnas åt att följa utvecklingen i media. Det är genom media som barn och barnbarn får reda på att det finns lediga vaccinationstider, och sedan får de hjälpa föräldrar med BankID och bokning. Samtidigt upprepar Svenonius samma mantra – ”vi har fått färre doser än resten av landet”. Men det är inte sant.

Doserna är fördelade efter hur stor andel äldre som finns i varje region. Det som gör att Stockholm sticker ut är snarare att en stor andel vårdpersonal fått gå före de äldsta och mest sköra i befolkningen. Det är magstarkt att påstå att problemet är för få doser när man prioriterat yngre, och när det ligger doser på hyllorna som fått slängas på grund av bristande planering.

I går satt jag barnvakt åt en treåring. När jag snabbt vände mig bort hade barnet hunnit rita över hela matbordet med en märkpenna. När jag frågade varför svarade hon att det inte alls var hon som gjort det, utan Folkhälsomyndigheten. Det är förstås inte sant, barnet skyllde på sin låtsaskompis. Men det lät ungefär likadant när Irene Svenonius kritiserade myndigheten under gårdagen.